“Ne brinite, svetlo će samo da se ugasi”: Srbija, zemlja iz koje se beži bez strasti – Čitajte u novom Nedeljniku

6
Ilustracija Makista

Nisu to više ni odlasci treskanjem vratima, sad se ide hladne glave, pakuju su da se više ne vrate, i to oni koji i ne “žive toliko loše”, razorena srednja klasa saterana u nižu klasu koja je u napuštanju Srbije videla jedini izlaz. Poslednjih dana opet se mnogo se priča o odlascima, mnogi su u mislima već otišli, neki planiraju, neki su rešeni da to neće nikada. Napuštanje zemlje je postalo najvažnija tema, a Srbija, zemlja podela, sada se deli na one koji ostaju i one koji odlaze. Granica je tu u Surčinu, na aerodromu „Nikola Tesla”.

Otišao je i glumac Nikola Đuričko, tiho. Ali je odjeknula ta vest da je “odlučio da nastavi karijeru u Americi” uzevši u Jugoslovenskom dramskom pozorištu godinu dana neplaćeno, kako je objavio Blic. Pre njega, iznenadila je sve (ali i nije) Kristina Kovač odlaskom u Švedsku (piše o tome na narednim stranama), a o razlozima da privremeno napusti Srbiju u intervjuu za Nedeljnik govorio je i naš najveći genetičar dr Miodrag Stojković, koji je trenutno na Harvardu. Srbiju je, i to u 65. godini, napustio i Voja Antonić, filmski montažer i pronalazač, tvorac prvog mikroračunara “Galaksija”, pa i Vlade Divac…

I dok su devedesetih najvažniji razlozi odlaska bili ekonomski, sada mnogi odlaze “jer se ovde nikada ništa neće promeniti”…

U novom Nedeljniku čitajte ispovesti onih koji su otišli iz Srbije, i veliko istraživanje: šta kažu statistike, a šta ekonomisti i psiholozi.

Novi Nedeljnik je na kioscima od četvrtka 26. septembra. Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

6 KOMENTARA

  1. Kao neko ko je boravio u mnogo država sveta, i neko vreme živeo u SAD, ne brinem ni malo zbog odlaska ikoga. Sve je to tržište koje se samo reguliše. Mene ne brine što neki odavde idu, već što ovde ne dolaze stranci da žive. A uskoro će. Verujte. Srbija je prelepa država, jedino što u njoj ne valja su ljudi i kultura. A oni ne valjaju i ovde i tamo. Zato i nemamo jedinstvenu politiku i ciljeve, kao druge države, već nama rukovodi ko stigne jeftino i prosto. Uvek kod nas dve strane, jedni kao dobri, a drugi kao loši. A za ovu četvoricu nisam zabrinut, niti smatram da je Srbija mnogo izgubila. Pa neka idu, njihova volja. Nije stvar u odlasku, već u kulturi nacije. Pri tome ne mislim na glumatanje u reklamama i pametovanje, već na prirodnu kulturu nacije.

  2. I vi, i vama slicni mediji toliko se trudite godinama da uverite narod da ovde nista nije dobro: neprestano pominjete samo ruzne osobina naseg naroda, stalno spinujete odredjene dogadjaje i osobe, ismevate sve i svakoga ko drugacije shvata i razume nasu stvarnost, neprestano ruzite naroda, pljujete vlasti …i kroz sve to toliko snazno sugerisete iseljavanje da je to postalo bolesno. A, zbog cega ste toliko beskrupulozni? Pa, zbog nemogucnosti da dodjete na vlast normalnim, zakonskim putem – ne smete izaci na izbore.

    • Niko bolje ne sugerise iseljavanje od vlasti ali zato su tu i postavljeni. Doduse oni su placeni ali ne znam kojim interesima se ti vodis? Da radis za pare razumeo bih ali ovako nikako ne mogu…Ti si onaj lik koji glorifikuje gazdu ne bi li koja mrvica sa njegovog stola pala i medju vas pascad sto cvilite oko njegovih skuta. Kao sto sve u Srbiji prelazi u paradoks tako je i tvoj stav, paradoksalan. Ti si poltron ali sa stavom. Lazov koji veruje da je istina, najgora vrsta, iskreni lazov kao i vas gazda…

  3. Nadam se da će kao posledica ovog masovnog egzodusa doći do pojeftinjenja kvadrata stambenog prostora.

    • Znas kako nas narod kaze – Sedi di si, jer i za disi nis- Zasto bi se vracao kada je tamo sve lepse, lakse, pravednije i bolje.

Comments are closed.