NBS: “Referentna kamatna stopa povećana na 2,5 odsto”

0
EPA-EFE/ARMANDO BABANI

(Beta) – Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na 2,5 odsto, saopštila je NBS.

Odlučeno je i da koridor kamatnih stopa NBS ostane nepromenjen, što je raspon plus ili minus 100 baznih poena, odnosno plus ili minus jedan procentni poen u odnosu na referentnu kamatnu stopu, tako da stopa na kreditne olakšice iznosi 3,5 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,5 odsto.

“Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da je nastavak konflikta u Ukrajini uticao na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja”, navela je NBS u saopštenju.

Dodaje se da je u uslovima kontinuiranog jačanja inflatornih pritisaka na globalnom tržištu, Izvršni odbor procenio da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove.

To je neophodno kako je objašnjeno, da bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije na domaćem tržištu, čemu NBS, pored ostalih mera, doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

NBS, i pored visokog stepena neizvesnosti, očekuje nastavak rasta domaće ekonomije i u narednom periodu i procenjuje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini biti u rasponu od 3,5 odsto do 4,5 odsto, što je zbog nepovoljnijih ocena izgleda globalnog privrednog rasta nakon izbijanja konflikta u Ukrajini, a pre svega nižeg očekivanog rasta zone evra i zemalja regiona, niži rast za 0,5 procentnih poena od očekivanog početkom godine.

Pod pretpostavkom da neće doći do dodatnog zaoštravanja geopolitičkih tenzija i prekida u snabdevanju gasom na globalnom nivou, u srednjem roku projekcija rasta BDP-a Srbije zadržana je u rasponu 4–5 odsto godišnje.

Kako je saopšteno, u zavisnosti od geopolitičkih dešavanja i kretanja ključnih faktora inflacije i iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, NBS će procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova ili efekti prethodnog zaoštravanja obezbeđuju održiv povratak inflacije u granice cilja u horizontu projekcije.

Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, kao i daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 7. jula.