NBS: Nijedna virtuelna valuta nije dobila odobrenje za beli papir, niti je podnet zahtev…

0

(Beta) – Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine.

Nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja nije nam podnet do danas, poručila je NBS povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta. 

NBS je ukazula  da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini, a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje.

Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti celokupna uložena sredstva.

U saopštenju je rečeno da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara.

NBS će kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava.