NBA zvezda Kris Pol je prvi dobitnik WNBA priznanja Kobi i Điđi Brajant

  0

  WNBA je objavila da je dvanaestostruki učesnik NBA All-Stara, bek Finiks Sansa Kris Pol imenovan za prvog dobitnika WNBA nagrade Kobi & Điđi Brajant za značajan doprinos unapređenju ženske košarke i zalaganje za the WNBA. WNBA i Vanesa Brajant (slika iznad iznad) uručile su Polu nagradu na NBA All- Staru 2022. u Klivlendu.

  Godišnja nagrada odaje počast pokojnom Kobiju Brajantu, odanom podržavaocu WNBA i ženske košarke, i njegovoj ćerki Đani (takođe poznatoj kao Điđi). Điđi, vesela, puna ljubavi i takmičarski orijentisana mlada dama, želela je da ostvari svoje snove o tome da jednog dana igra u WNBA i da nastavi očevo nasleđe uz poboljšanje položaja  žena u sportu. Điđi je volela košarku i težila je da dostigne vrhunac u tom sportu, kao njen otac. Kobi Brajant je doprineo razvoju ženske igre na svim nivoima kroz uspostavljanje odnosa, mentorstvo i obuku srednjoškolskih, fakultetskih, NBA i WNBA igrača, trenirajući Điđin omladinski košarkaški tim i pokretanjem Mamba sportske akademije. Takođe je bio uključen u osnaživanje devojaka kroz Her Time to Play inicijativu koju su kreirali WNBA i NBA posvećenu propagiranju učešća u sportu u ime devojčica i žena.

  WNBA nagrada Kobi i Điđi Brajant ima za cilj da oda počast zagovornicima i uticajnim ljudima koji koriste svoje vreme, talenat i platforme da podignu svest o WNBA i ženskoj košarci na različite načine, kao što je to Kobi posvećeno radio.

  “Videla sam iz prve ruke da Kris ceni WNBA i igru na svim nivoima za žene i devojke, posebno u Feniksu i Severnoj Karolini, a njegova vatrena podrška našoj igri snažno odražava nasleđe Kobija i Điđi“, rekla je WNBA komesarka Keti Engelbert. „Liga s ponosom imenuje Krisa za prvog dobitnika nagrade Kobi & Điđi Brajant, jer je on lider i uzor drugim profesionalnim sportistima oko razvija budućnosti košarke za mlade devojke i sve fanove”.

  Nagrada Kobi & Điđi Brajant ističe Kobijevo nasleđe kao trenera i mentora, uz inspirativnu, duboku posvećenost igranju na najvišim nivoima košarke koju je posedovala mlada Điđi. WNBA će dati donaciju za Mamba & Mambacita Sports Foundation, neprofitnu organizaciju posvećenu stvaranju pozitivnog uticaja za siromašne sportiste, kao dečake i devojčice u sportu, koja osnovana je kroz viziju i toplo sećanje na Kobija i Điđi Brajant.