NBA se nastavlja 30. jula, dogovorili se uprava lige i igrači

0
Profimedia

Uprava NBA lige i Udruženje igrača (NBPA) saopštili su danas da su zaključili sve uslove dogovora, koji će omogućiti da se takmičenje nastavi od 30. jula u Orlandu.

Mnogi od detalja su već poznati, poput toga kakvi će biti zdravstveni i bezbednosni protokoli za 22 ekipe koje će učestvovati, da će se sve utakmice igrati bez publike i da će se one igrati u tri različite hale u sportskom kompleksu na imanju Volta Diznija u Orlandu.

Liga je saopštila da će uskoro objaviti raspored.

“Radili smo zajedno sa NBPA kako bismo napravili plan povratka koji daje prioritet zdravlju i bezbednosti, čuva pravičnost takmičenja i pruža platformu za rešavanje problema socijalne pravde”, rekao je komesar NBA lige Adam Silver.

Liga i igrači su se složili da medijski prostor tokom povratka takmičenja iskoriste za pomoć u preduzimanju mera protiv sistemskog rasizma. Mnogi igrači, njih oko 80, izrazili su zabrintust da će povratak takmičenja baciti u senku antirasističke proteste posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom intervencije policije u Mineapolisu.

Svi učesnici moraju da poštuju sve medicinske protokole, među kojima su redovna testiranja i održavanja distance, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Posle prve runde testiranja od 302 koronavirusom zaraženo je 16 igrača, koji će biti u samoizloaciji.

Sezona je prekinuta 11. marta zbog pandemije, nastaviće se 30. jula i trebalo bi da se završi 13. oktobra.