“Nažalost, ona je deo mreže lažnih vesti. Dobro plaćena našim novcem”: Slovenački premijer Janša o komesarki Saveta Evrope…

0

Slovenački premijer Janez Janša optužio je komesarku Saveta Evrope Dunju Mijatović za širenje “lažnih vesti” jer je u svom izveštaju kritikovala stanje medijskih sloboda u Sloveniji.  

„Nažalost, Dunja Mijatović je deo mreže lažnih vesti. Dobro je plaćena našim novcem,“ napisao je Janša u Tviter objavi na engleskom jeziku.

Podsetimo, u svom izveštaju objavljenom prošle nedelje, Mijatović je slovenačku vladu pozvala da zaustavi pogoršanje situacije na delu medijskih sloboda i sloboda izražavanja.

U izveštaju koji je napravila nakon posete Sloveniji i razgovora s više visokih predstavnika, spomenula je kao probleme u Sloveniji uznemiravanje i zastrašivanje novinara, kao i tužbe protiv nekih od njih, upozorivši da neki postupci slovenačke vlade mogu narušiti nezavisnost, kredibilnost i financijsku stabilnost javnih medija.

Slovenački premijer Janša koji je po treći put došao na čelo vlade u martu prošle godine, od samog početka svog mandata vodi svojevrsan verbalni rat s novinarima koje optužuje da deluju u interesu „ekstremne“ levice, nastojeći da “izazovu pad vlade”, a prigovaraju mu i „autoritaran“ stil, te pokušaje uticcaja na nezavisna državna tela, prenosi N1.