Navodno planiran napad na sinagogu u Nemačkoj: Policija privela četiri osobe…

0
(Beta/Henning Kaiser/dpa via AP)

(Beta) – Četiri osobe su privedene, uključujući jednog 16-ogodišnjaka, zbog navodnog planiranja napada sa eksplozivom na sinagogu u zapadnom nemačkom gradu Hagenu, rekli su danas nemački bezbednosni zvaničnici precizirajući broj uhapšenih.

O tome da je bilo hapšenja vezanih za pretnju sinagogi ranije su izvestii izvori i nemački mediji.

Hapšenja su sprovedene na Jom Kipur najsvetiji dan u Judaizmu, i dve godine posle smrtonosnog napada na sinagogu u drugom nemačkom gradu na taj praznik, prenosi agencija AP.

“Jedna od četiri uhapšenih osoba bio je tinejdžer koji živi u Hagenu”, rekla je Tanja Pfefer portparolka policije u susednom Dortmundu za AP.

Ona je odbila da komentariše izveštaje nemačkih medija da je tinejdžer sirijski državljani.

Policija je navela da je pre hapšenja pretresla nekoliko stanova u Hagenu.

Operacije su usledile pošto je sinoć sinagoga u Hagenu, na zapadu zemlje bila stavljena pod strog nadzor snaga bezbednosti zbog pretnje napadom.

Prema medijima Špigel i Bild, 16-ogodišnji Sirijac je među uhapšenim osobama, a govori se o sumnji na napad eksplozivom na sinagogu gde je više desetina ljudi sinoć trebalo da obeleži Jom Kipur, prenosi agencija Frans pres.

Navodno je jedna strana obaveštajna služba upozorila nemačke vlasti. Mladi Sirijac je prema izveštajima najavio skori napad na internet forumu koji je praćen.

Zbog te pretnje otkazana je služba povodom Jom Kipura.

Policija Severne Rajne Vestfalije gde se nalazi grad rasporedila je sinoć oko verskog zdanja više teško naoružanih policajaca a ulice oko sinagoge su takođe bile blokirane zbog “moguće opasne situacije” vezane za sinagogu u Hagenu, prema navodima policije.

Ovo se dešava dve godine posle napada na sinagogu u Haleu, takođe za vreme praznika Jom Kipur. Osumnjičeni napadač, desničarski ekstremista, pokušao je da uđe u sinagogu da puca na vernike, ali nije uspeo. On je ipak ubio dve osobe na ulici i u restoranu pre nego što je uhapšen.