Navaljnom određen pritvor do 15. februara: Ruski opozicionar pozvao građane “da izađu na ulice”

0

(Beta-AFP) – Saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog izjavili su danas da je njegovo hapšenje po dolasku u Moskvu nezakonito i da mu je policija uskratila kontakt sa advokatima.

“On je nezakonito pritvoren, ne dozvoljavaju mu da vidi advokate”, saopštila je Navaljnova organizacija Fond za borbu protiv korupcije.

U međuvremenu, Navaljnom je određen pritvor do 15. februara.

“Alekseju Navaljnom je odredjen pritvor od 30 dana do 15. februara”, napisao je na Tviteru njegov advokat Vadim Kobzev.

Navaljni je pozvao jRuse da “izađu na ulicu” protiv vlasti, malo pre nego što mu je sud odredio pritvor do 15. februara.

“Ono čega se ovi banditi (na vlasti) najviše plaše jeste da ljudi izađu na ulicu…, ne plašite se, izađite na ulicu, ne zbog mene već zbog vas samih, zbog vaše budućnosti”, rekao je Navaljni na video snimku snimljenom u sudnici, koji je objavljen na društvenim mrežama.

Takođe, Navaljnova portparolka Kira Jarmiš je navela da je dvojici njegovih savetnika dozvoljeno da uđu u zgradu policijske stanice Himki, na periferiji Moskve, gde je pritvoren ruski opozicionar.

“Ali, nije im dozvoljeno da vide Alekseja”, napisala je portparolka na Tviteru.

Jedna od advokata Olga Mihailova izjavila je radiju Eho Moskve da policija “krši zakon sprečavajući branioce” da vide Navaljnog.

SAD i evropske države osudile su hapšenje Navaljnog i pozvale na njegovo oslobađanje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi da komentari zapadnih političara o hapšenju Navaljnog po povratku iz Nemačke imaju za cilj da odvuku pažnju od duboke krize u kojoj se nalaze njihove zemlje.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibir. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Navaljni, koji je sinoć uhapšen na aerodromu Šeremetjevo, optužio je ranije predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.