(Beta) – Najmanje osam ruskih tajnih agenata učestvovalo je u trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, tvrde mediji koji su učestvovali u opsežnom istraživanju, a među njima je i nemački Špigl, preneo je danas Dojče vele.

Aleksej Navaljni je očigledno otrovan u okviru jedne kompleksne operacije koju su izveli agenti ruske tajne službe FSB – tako barem tvrdi nekoliko međunarodnih medija koji su istražili okolnosti trovanja ruskog političara.

Identifikovano je najmanje osam agenata FSB, piše nemački Špigel, koji je učestvovao u istraživanju sa istraživačkim platformama Bellingcat i Insider, odnosno američkim informativnim TV-kanalom CNN.

Radi se o šest agenata koji su neposredno izveli akciju i o još dva agenta koji su očigledno rukovodili operacijom.

Navaljni je i sam preko Instagrama govorio o tim izveštajima. „Znam ko je hteo da me ubije“, rekao je on i objavio fotografije osam muškaraca.

Špigel piše da se, prvenstveno na osnovu analize podataka o korišćenju mobilne telefonije, GPS-a i sličnih podataka o lokacijama, odnosno analizom brojnih lista putnika koji su koristili domaće avio-linije, može rekonstruisati da je Navaljni, glasni kritičar Kremlja, bio još od 2017. na meti tima FSB.

Prema onome što piše nemački magazin, agenti FSB su više od 30 puta leteli (pre njega) na odredišta na koja je putovao i Navaljni – i nešto nakon njega se vraćali u Moskvu.

Dva muškarca za koje se navodi da su rukovodili operacijom navodno su članovi dveju jedinica FSB koje su se u prošlosti već dovodile u vezu s ubistvima trovanjem – radi se o Institutu za kriminalistiku i njemu nadređenom Centru za specijalne tehnike.

Jedna od te dve osobe je, kako se tvrdi, redovno komunicirala s hemijskim laboratorijima koje se dovode u vezu s ruskim novičok-programom. Svih osam identifikovanih ranije je bilo aktivno u medicinskom ili hemijskom sektoru, odnosno radili su za ruske specijalne jedinice, pišu mediji.

U intervjuu za DW, reporter platforme Bellingcat Arik Toler govorio je o tim istraživanjima. On tvrdi da to „nisu obični agenti FSB“, odnosno da su oni prošli obuku u korišćenju hemijskog oružja. Toler kaže da je istraživački tim bio iznenađen intenzitetom kojim su agenti pratili Navaljnog od 2017.

Aleksej Navaljni je 20. avgusta ove godine kolabirao na letu između Tomska u Sibiru i Moskve. Dva dana kasnije, 44-godišnjak koji se u tom trenutku nalazio još uvek u komi, prebačen je na lečenje u Univerzitetsku kliniku Šarite u Berlinu.

Prema navodima tri evropske laboratorije, čije je rezultate analize potvrdila i Organizacija za zabranu korišćenja hemijskog oružja (OPCW), Navaljni je bio otrovan nervnim borbenim otrovom iz grupe novičok koji je bio razvijen u Sovjetskom Savezu.

Navaljni se još uvek nalazi u Nemačkoj i trenutno prolazi kroz fazu rehabilitacije. Nakon ozdravljenja, kako je najavio, želi da se vrati u Rusiju.

Kremlj demantuje bilo kakvu umešanost u taj slučaj.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.