Navaljni: “Ruke mi se tresu, neprijatno je, ali osećam se bolje. Dajte mi još par meseci i vraćam se u Rusiju”

0
Profimedia

(Beta) –  Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se od trovanja oporavlja u Berlinu, kaže da se bolje oseća i da je sebi dao još nekoliko meseci pre povratka u zemlju.

“Ruke mi se tresu, ako uzmem flašu vode biće zabavno, ali zaista mi je mnogo bolje”, rekao je u danas objavljenom intervju čuvenom Jutjuberu.

Navaljni kaže da je iza njega “zaista neprijatan period” kada je počeo da ustaje iz kreveta, ali da se potom prilično brzo oporavljao.

Upitan koliko će dugo trajati njegova rehabilitacija u Nemačkoj, Navaljni kaže da ne zna. “Pitam doktore koliko će mi biti potrebno da ruke prestanu da se tresu, a oni odgovaraju da nemaju mnogo iskustva sa ovim”, rekao je Navaljni, misleći na agens “novičok” kojim je ovaj opozicionar otrovan.

“Godinu dana, to isključujem. Ali dva meseca je sasvim moguće”, dodaje Navaljni i ističe da potpuno isključuje ideju da se ne vrati u Rusiju.

Tri evropske laboratorije zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom tipa “novičok”, korišćenim u vojne svrhe u sovjetsko vreme i čije su posledice po ljude malo poznate.

Najistaknutiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Navaljni (44) je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali.