Navaljni objavio snimak razgovora sa muškarcem za koga tvrdi da ga je otrovao

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio je danas snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem državne bezbednosti, umešanim u njegovo trovanje.

Muškarac koji se čuje na snimku ukazuje da je bio umešan u čišćenje odeće Navaljnog “kako ne bi bilo ikakvih tragova” nakon što je najveći kritičar ruskog predsednika pao u komu tokom leta iznad Sibira.

Na snimku se čuje i kako kaže i da bi “situacija ispala drugačija” da avion u kojem je bio Navaljni nije prinudno sleteo pošto mu je pozlilo.

Muškarac, koji je u prošlonedeljnom medijskom izveštaju identifikovan kao operativac ruske obaveštajne služba FSB i član tima koji je godinama pratio Navaljnog, nagovestio je u telefonskom razgovoru da bi donji veš opozicionara mogao da bude mesto gde je ubačena supstanca koja ga je otrovala.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu “novičok”, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti oštro negiraju umešanost u trovanje Navaljnog.