Navaljni može u Nemačku: “Nećemo se protiviti njegovom prebacivanju u drugu bolnicu po zahtevu porodice”

0
Beta - AP Photo/Pavel Golovkin, File

Uprava ruske bolnice koja je primila protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, odobrila je danas njegovo prebacivanje u Nemačku na dalje lečenje, kako je to zatražila njegova porodica.

“Odlučili smo da se ne protivimo njegovom prebacivanju u drugu bolnicu, koju će odrediti njegova porodica”, izjavio je novinarima zamenik direktora bolnice u Omsku Anatolih Kaliničenko i dodao da je stanje Navaljnog sada stabilno.

Nemački lekari koji su pregledali Navaljnog u bolnici u zapadnom Sibiru, izjavili su ranije danas da su u mogućnosti da ga prebace u Berlin na dalje lečenje. Tada su ruske vlasti navele da je njegovo stanje “nestabilno” i da ne bi bio u mogućnosti da bude prebačen u drugu bolnicu.

Okruženje Navaljnog zatražilo je danas pomoć i od Suda za ljudska prava u Strazburu kako bi ruske vlasti odobrile njegov transfer u Nemačku na dalje lečenje.

Tokom dana se oglasila i supruga Navaljnog, Julija koja je pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da odobri transfer opozicionara u Nemačku.

Ona je dodala da lekari “verovatno nešto kriju” pošto joj nije bilo omogućeno da vidi supruga niti da razgovara sa nemačkim lekarima.

Okruženje opozicionara smatra da je on otrovan dok su ruski lekari naveli da nisu pronašli tragove otrova.

Ruski opozicionar u četvrtak je hitno prebačen u bolnicu u Sibiru pošto mu je naglo pozlilo u avionu. Njegova portparolka Kira Jarmič izjavila je da je avion na relaciji Tomsk-Moskva zbog toga morao prinudno da sleti.

Navaljni (44) je protivnik Kremlja, i ime je izgradio otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika.

(Beta-AFP)