Jednostavan test krvi može da proveri više od 50 vrsta karcinoma, često pre bilo kakvih znakova i simptoma, tvrde naučnici. 

Stručnjaci se nadaju da test može da pomogne u ranom dijagnostifikovanju tumora kada je manje agresivan i lakše se leči, preneo je BBC.

Test je već imao ograničenu upotrebu u kliničkim ispitivanjima. Međutim, pre nego što se ovaj test počne koristiti rutinski, potrebno je videti rezultate kliničkih studija da bi se u potpunosti razumele njegove performanse.

Više od 99 odsto pozitivnih rezultata su tačni, kažu stručnjaci, ali će najvažnije biti da se proveri da li testovi propuštaju slučajeve i pružaju lažno uverenje.

U testu se traže hemijske promene na delovima genetskog koda – DNK bez ćelija – koje prodiru iz tumora u krvotok.

Istraživači sa Instituta Dana-Farber i Harvardske medicinske škole radeći sa kolegama iz Velike Britanije sa Instituta Francis Krik i Univerziteta u Londonu testirali su više od 4.000 uzoraka pacijenata – nekih sa i nekih bez raka. U 96 odsto uzoraka, test je tačno otkrio tip raka.

Jedan od glavnih istraživača, prof Geof Oksnard rekao je da ovaj test ima sve karakteristike potrebne za korišćenje na veliki deo stanovništva kao test za otkrivanje više vrsti rakova. 

Dr David Krozbi iz Velike Britanije kazao je da otkrivanje karcinoma u najranijoj fazi kada su još izlečivi ima ogroman potencijal da spasi živote i da su potrebne tehnološke inovacije da se potencijal pretvori u stvarnost.

Ipak, potrebno je još istraživanja da bi se poboljšala sposobnost testa da otkrije karcinome u najranijoj fazi kao i mogućnost funkcionisanja u realnom scenariju otkrivanja raka.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.