Naučnici Univerziteta u Kembridžu tvrde da su uspešnim eksperimentima na miševima došli na korak od stvaranja vakcine koja će moći da zašiti ljude od širkog spektra korona virusa, čak i od sojeva za koje se još ne zna.

Eksperiment naučnika Univerziteta u Kembridžu pravi zaokret ka strategiji „proaktivne vakcinologije“ tokom koje će vakcine biti dizajnirane i spremne za proizvodnju i pre nego što se pojavi potencionalni pandemijski virus, piše Gardijan.

Vakcina je napravljena vezivanjem bezopasnih proteina iz različitih korona virusa na sitne nanočestice, koje se zatim ubrizgavaju kako bi podstakle odbranu tela na borbu protiv virusa – ako ikada napadnu.

Pošto vakcina trenira imuni sistem da cilja proteine koji su zajednički za mnoge različite tipove korona virusa, zaštita koju izaziva je izuzetno široka, što je čini efikasnom protiv poznatih i nepoznatih virusa iste familije, prenosi N1.

„Pokazali smo da relativno jednostavna vakcina i dalje može da pruži direktan odgovor na niz različitih virusa. „To nas vodi jedan korak napred, ka našem cilju stvaranja vakcina pre nego što je pandemija uopšte počne“, ​​rekao je Rori Hils, diplomirani istraživač na Univerzitetu u Kembridžu i prvi autor izveštaja.

Testovi na miševima su pokazali da je vakcina izazvala širok imuni odgovor na koronaviruse, uključujući Sars-Cov-1, patogen koji je izazvao izbijanje Sars-a 2003. godine, iako proteini iz tog virusa nisu dodavani nanočesticama vakcine.

Detalji o radu, saradnji između univerziteta u Kembridžu i Oksfordu i Kalifornijskog instituta za tehnologiju, objavljeni su u Nature Nanotechnology.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.