Naučnici kritikovali teoriju o poreklu modernog čoveka: “Radili su to bez antropologa ili arheologa”

1
Foto: Profimedia

Novu studiju koja govori da su preci savremenog čoveka potekli iz specifičnog područja u južnoj Africi, a ne iz istočne Afrike kako se ranije pretpostavljalo, naučnici su u utorak oštro kritikovali.

“Tu studiju smatram potpuno neodgovornom i ona me je šokirala”, rekla je profesorka Rebeka Akerman s Instituta za istraživanje evolucije čoveka (HERI) u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici.

Rekla je da su se naučnici u njenom institutu složili u tome da tako generalizovane izjave iznete u studiji na temelju proučavanja tek malog dela evolucije ne odgovaraju “neverovatno složenoj evoluciji naše vrste”, prenosi Hina.

Studija koju je vodila profesorka Vanesa Hejs s Instituta Garvan za medicinska istraživanja u Sidneju u Australiji objavljena je u ponedeljak u časopisu Nature.

Bazirana je na mitohondrijskim DNK podacima više od 1.200 urođenika s juga Afrike, nova studija navodi da je ta regija kolevka.

Naučnici su objavili da su koristili uzorke krvi ljudi iz Namibije i Južne Afrike i kombinovali DNK s kulturnim i geografskim podacima kako bi pokazali da se “prvi homo sapines” po majčinoj liniji pojavio u području južno od bazena Velike reke Zambezi.

To uključuje severnu Bocvanu i delove Namibije i Zimbabvea.

“Istraživanje je previše nesofisticirano, a u ekipi nije bilo nijednog antropologa ili arheologa”, rekla je Akerman.

Kritički su se o najnovijoj studiji izrazili i drugi naučnici, među njima profesor Kris Stringer iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

Ta studija “kao i tolike druge, koje se koncentrišu samo na mali deo genoma ili na jednu regiju ili na jedan deo izrade kamenog oruđa ili jedan ‘kritičan’ fosil, ne može da zahvati celu složenost mozaika našeg porekla kao kada se u obzir uzmu svi drugi podaci”, napisao je prof. Stringer na Tviteru.

1 KOMENTAR

  1. Ocigledna politicka izmisljotina da smo svi iz Afrike, sa ciljem naseljavanja istih po Evropi.

Comments are closed.