Deseta Evropska noć istraživača u Srbiji, održana 27. i 28. septembra, zabeležila je veliku posetu u čak 29 gradova širom zemlje

Naučno druženje koje se istovremeno odvijalo u 370 gradova širom Evrope i ove godine privuklo je veliki broj radoznalaca svih uzrasta. Više hiljada naučnika i naučnica potrudilo se da uz zanimljiv program, radionice, izložbe i eksperimente približi svima zanimljivo i uzbudljivo lice nauke.

Dvodnevni program u Beogradu, koji se odvijao na petnaestak lokacija, privukao je čak 30.000 posetilaca. I Nišlije su u petak veče uživale u naučnoj avanturi i to na pet lokacija širom grada, a prema procenama organizatora zabeleženo je više od 9.000 posetilaca. Evropska noć istraživača držala je budnim i Pomoravlje, a sadržaje u Jagodini, Ćupriji, Svilajncu i Despotovcu posetilo je oko 6.000 ljudi. Uzbudljivo je bilo i u Pančevu gde se na poziv nauke odazvalo 2.000 posetilaca, dok se u Inđiji 1.500 znatiželjnika pridružilo istraživačima u velikoj proslavi nauke! Veliku posetu zabeležili su i Kruševac, Leskovac, Smederevo, Kragujevac…

Svi naučni sadržaji su i ove, kao i prethodnih godina, bili besplatni za posetioce.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta.

Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet Niš, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju.

Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.