Vesna Imbronjev, medicinska sestra Doma zdravlja Novi Sad i Koordinator preventivnog centra dobitnica je ovogodišnjeg nacionalnog priznanja za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke, što je svojevrstan presedan, jer su ovu nagradu do sada dobijali samo lekari. Ona kaže da je ta nagrada priznanje „za sav trud i rad koji je uložila i ulaže u rad na prevenciji raka dojke“.

“Isto tako, nije ništa manje značajno i za sve moje koleginice medicinske sestre koje su prošle proces ovog oboljenja, a nastavljaju požrtvovano, stručno i predano da rade svoj posao. Kada u svom radu sa pacijentima kažemo da smo se i same suočile sa rakom dojke razvijamo još kvalitetniji odnos uzajamnog poverenja koji se odražava na bolju saradnju sa pacijentom u samom procesu lečenja.”

Kroz obuku za pravilnu tehniku samopregleda dojke obučili ste preko 17.500 žena kako da urade samopregled dojke. Sada, preko aplikacije #Čekiraj one i same mogu da nauče osnovne pokrete. Zašto i koliko je aplikacija #Čekiraj korisna i šta ona sve nudi?

Živimo u vremenu sve razvijenijih tehnoloških dostignuća. Nekada je bilo nezamislivo da idemo ulicom i pričamo sa nekim ko nam je daleko, a sada imamo mobilne telefone koji nam omogućavaju da svakog trenutka budemo dostupni za nove i korisne informacije. Upravo takve informacije, o tri jednostavna koraka za samopregled grudi, kompanija Avon učinila je lako dostupnim pokretanjem aplikacije #čekiraj i hvala im na tome. Ova aplikacija vas vodi kroz tri jednostavna koraka kojima se simuliraju osnovni pokreti za samopregled grudi. Nakon pravilno pređenih koraka moguće je pogledati i video sa detaljnim instrukcijama.

Na taj način, svaka žena za samo minut može naučiti da obavlja pregled koji je jednostavan metod provere i vrlo važan korak u ranom otkrivanju najčešćeg malignog oboljenja kod žena. Zašto je ovo vrlo važno? Jer, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vreme. Zato bih svim ženama poručila da ulože malo truda za veliku stvar koja se zove ćživot i redovno obavljaju samopregled dojki.

Vi ste jedna od žena koja se i sama borila sa ovom opakom bolešću. Koliko je važno i kako žene reaguju na Vaše direktno prenošenje iskustva iz prve ruke onima koje dođu na pregled?

Nikome nije svejedno kada im lekar saopšti da imaju rak bez obzira koje je struke, da li je žena zdravstveni radnik, inženjer ili domaćica. Zato je od velike važnosti za pacijenta da uspostavi poverenje sa lekarom onkologom i medicinskom sestrom. To je upravo moj savet svim ženama koje imaju dijagnozu malignog oboljenja, dok iskustvena podrška umnogome doprinosi stvaranju baš takvog odnosa. Iskustvenom pričom pacijenti se osnažuju i mogu im se pružiti korisne informacije, kao npr. kako prevazići mučninu posle primanja hemioterapije, da li žene imaju prava na grudnjak od RFZO, kako se osloboditi straha od seksualnog odnosa sa svojim partnerom, jer ne treba zaboraviti da je ženi dojka simbol ženstvenosti, seksualnosti, kao i majčinstva.

Podizanje svesti žena širom Srbije o važnosti i jednostavnosti samopregleda dojke je sigurno jedan od glavnih ciljeva u sprečavanju širenja ove opake bolesti. Priči se za Svetski dan zdravlja pridružio i Vip mobile i zajedno ste pokrenuli jednu drugu priču… Koliko su neophodni dobra komunikacija ove teme i preventivni pregledi?

Svetski dan zdravlja je ove godine stavio akcenat na primarnu prevenciju što ukazuje na veliki značaj skrininga, dok većem odzivu na ove preglede doprinosi edukacija o samopregledu dojki kojom se žene oslobađaju straha od odlaska kod lekara. Žene u Srbiji često razmišljaju o bolesti „valjda neće mene“ i ne odvajaju vreme za sebe. Zato je i važno da ih podstaknemo i ohrabrimo da redovno pregledaju dojke. Iskreno verujem da je upravo to postignuto slanjem poruke sa #čekiraj aplikacijom na preko milion adresa Vip korisnika, da smo na taj način podsetili žene da se samopregledaju i dali im način kako će to i pravilno da urade za kratko vreme.

Rad na primarnoj prevenciji je dug i mukotrpan, ali je rezultat divan. Ukoliko se vašim radom spasi jedan život tako što će žena napipati promenu koja je manja od 1 cm, ili ukoliko on doprinese da žene redovno odlaze kod ginekologa na preglede, rade ultrazvuk preglede dojki i mamografiju, ja sam srećna kao čovek i kao medicinska sestra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.