Natpis “Kon = Mengele” ispred zgrade u kojoj živi dr Kon: “Nisam očekivao antisemitske poruke u Srbiji…”

0
Printscreen/YouTube/Dusan Stojancevic

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je na zgradi u kojoj živi jutros osvanuo grafiti ispisan velikim crnim slovima “Kon=Mengele”. To je poslednja u nizu antisemitskih poruka koje epidemiolog dobija od protivnika vakcinacije i protivepidemijskih mera.

“Nekome je to šala. Posebno onima koji gledaju sa strane i navijaju. Meni to nije šala, i nije nikome ko je pripadnik jevrejskog naroda. Ta mešavina antisemitizma koja se dešava je nešto što nikada nisam očekivao da ću videti u Srbiji”, rekao je Kon, a preneo RTS.

Kaže da je svestan da to postoji u našem društvu. Znao je da će biti pritisaka, jer već više od deset godina prima pretnje od protivnika vakcinacije koje su uvek mešane sa antisemitizmom, ali da do sada nije želeo da reaguje.

“Uvek sam mislio da je važnije učiti ljude šta je značajno, i koliko su vakcine temelj čuvanja zdravlja naroda. Čini mi se da bi mi lakše bilo i da me pretuku nego što su umešali antisemitizam”, rekao je Predrag Kon.

Doktor Kon kaže da mu niko nije nudio zaštitu ali da je jasno da se prati ono što se dešava poslednjih nedelja i veruje da će neka konkretna odluka biti vrlo brzo doneta.