NATO: “Ruske trupe se ne povlače, već se regrupišu, možemo očekivati nove ofanzive”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg je rekao da se ruske trupe ne povlače, već da se regrupišu, komentarišući navode Moskve o smanjenju vojnih aktivnosti, prenosi Gardijan, pozivajući se na agenciju Rojters.

On je takođe rekao da alijansi treba još dokaza kako bi bila ubeđena u dobre namere Rusije, koje su iskazane tokom mirovnih pregovora u Istanbulu. Stoltenberg ne veruje u to da se ruski cilj koji je postavljen pre pokretanja invazije promenio.

“Prema saznanjima naših službi, ruske trupe se ne predaju, već samo menjaju položaj. Oni pokušavaju da se regrupišu, stvore nove zalihe i obnove svoju ofanzivu u regiji Donbas”, rekao je Stoltenberg.

Iz Moskve su saopštili da su sada fokusirani na “oslobađanje” regije Donbas koja je od 2014. godine delimično kontrolisana od strane ruskih separatista.

“U isto vreme, Rusija nastavlja da pritiska Kijev i druge gradove. Stoga mi možemo očekivati nove ofanzive koje će doneti nove patnje. Ne vidimo nikakvu promenu cilja, već samo nastavak njihovih ranijih težnji”, izjavio je Stoltenberg.

On je takođe naglasio da će NATO nastaviti da obezbeđuje oružje Ukrajini koliko god to bude bilo potrebno.