NATO pozvao Tursku da utiče na smirenje krize u Nagorno-Karabahu

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku, glavnu saveznicu Azerbejdžana, da utiče da se smiri stanje u Nagorno-Karabahu oko kojeg ratuju Azerbejdžan i Jermenija.

“Sve strane odmah treba da prekinu borbe i krenu ka mirnom rešenju”, rekao je Stoltenberg u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

Stoltenberg je rekao da je NATO zabrinut zbog eskalacije neprijateljstava između Jermenije i Azerbejdžana.

Čavušoglu, čija zemlja se zalaže za okončavanje jermenske “okupacije” Nagorno-Karabaha, ocenio je da NATO treba da pozove Jermeniju da se povuče i poštuje “teritorijalni integritet Azerbejdžana”.

On je Jermeniju optužio da “čini ratne zločine” napadom na sela i gradove.

Stoltenberg i Čavušoglu razgovarali su i o tenzijama Turske s Grčkom i Kiprom zbog potencijalne eksploatacije gasa u istočnom Sredozemlju.

Posle demonstracija sile i ratobornih izjava u avgustu, Ankara i Atina su se u septembru složile da pregovaraju, a u četvrtak u NATO-u i i o mehanizmu za izbegavanja vojnog sukoba. 

“Ne želimo incidente među saveznicima (u NATO)”, rekao je Čavušoglu komentarišući dogovor.

Stoltenberg je izrazio nadu da sporovi između Turske i Grčke u buduće mogu biti rešeni pregovorima u duhu solidarnosti članica Alijanse.

Stoltenberg se večeras sastaje sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a sutra će za Atinu.

Znak smirivanja Ankare je da je turski istraživački brod danas napustio pomorsku zonu Kipra i krenuo nazad, ka turskoj obali.

Portparol Evropske komisije Peter Stano pozdravio je to, a samit EU je u Briselu u petak Turskoj zapretio sankcijama ukoliko ne prekine ilegalnu potragu za gasom u teritorijalnim vodama Kipra.