NATO: Ostajemo u kontaktu sa Vučićem i Кurtijem

0

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine i drugim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana, saopštio je NATO.

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je kazao da NATO pozdravlja nedavno postignut sporazum o deeskalaciji i napredak na severu postignut uz posredstvo EU i naveo da misija Кfor ima ključnu ulogu u obezbeđivanju efikasne implementacije dogovorenog i da NATO ostaje čvrsto posvećen stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Кako se navodi, NATO će ostati u bliskom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Кurtijem o potrebi deeskalacije, pokazivanja uzdržanosti i povratka dijalogu.

“NATO snažno podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU i druge napore sa ciljem da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine kao jedinog puta da se postigne trajan politički sporazum i stabilnost u regionu”, navodi se u saopštenju.

Stoltenberg je pozdravio i saradnju EU i NATO kao odlučan primer strateške saradnje između dve organizacije.

Objavu Stoltenberga na Tviteru retvitovao je i Lajčak, navodeći da je da mu je drago što je Stoltenberga izvestio o juče postignutom sporazumu. Dodao je da su razgovarali i o narednim koracima u dijalogu.

“Zahvalio sam КFOR-u zbog njegove važne uloge i doprinosa. Saradnja EU i NATO je ključna u regionu jer delimo zajedničke ciljeve”, istakao je Lajčak.