NATO je zabrinut “zbog bliske saradnje Moskve i Minska”: “Belorusija postaj sve zavisnija od Rusije…”

0
(Beta/Stephanie Lecocq, Pool via AP)

(Beta) – Članice NATO-a ozbiljno su zabrinute zbog bliske saradnje Rusije i Belorusije, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za nemački list “Velt am Zontag”.

“Saveznici su ozbiljno zabrinuti zbog bliske saradnje Moskve i Minska tokom proteklih meseci”, rekao je Stoltenberg i dodao da Belorusija “postaje sve zavisnija” od Rusije.

Kako je danas preneo Dojče vele, Stoltenberg je rekao NATO veoma pažljivo prati situaciju u Belorusiji.

“Naravno, spremni smo da u slučaju potrebe zaštitimo i odbranimo svakog saveznika Alijanse od bilo koje pretnje koje dolaze iz Minska i Moskve”, naveo je on.

Prema Stoltenbergovim rečima, o događajima u Belorusiji razgovaraće se na predstojećem samitu NATO-a u Briselu.

Evropska unija i NATO su pre dve nedelje izrazili ogorčenje zbog prinudnog sletanja aviona kompanije Rajaner u Minsk, koji je leteo na liniji Atina-Viljnus, a nakon čega su beloruske vlasti uhapsile novinara i opozicionog aktivistu Romana Protaševiča.

Beloruske vlasti su uz pomoć vojnog aviona prisilile avion Rajanera da sleti u Minsk uz obrazloženje da raspolažu informacijama da se u avionu nalazi eksplozivna naprava koju je podmetnuo Hamas, što se pokazalo kao netačno.

Stoltenberg je taj slučaj nazvao “državnom otmicom”, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen “napadom na demokratiju”.