“NATO je direktno usmeren protiv Rusije zato smo prijateljski upozorili BiH”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov ocenio je da u Bosni i Hercegovini (BiH) ne postoji konsenzus o članstvu u NATO, ni u Predsedništvu BiH, kao ni među građanima te zemlje.

Kalabuhov je istakao da se Rusija “čvrsto zalaže za stvarni suverentitet BiH bez uticaja stranog faktora, koji predvode zapadne zemlje i koje, prema mišljenju Rusije, pod lažnim plaštom žele imati BiH pod svojim okriljem”.

Ambasada Rusije naglašava da je “NATO direktno usmeren protiv Rusije i da zapravo oni samo, kao prijateljska država, upozoravaju Bosnu i Hercegovinu na posledice članstva u NATO kao vojnom bloku”.

Sve ovo je, kako je objavio sarajevski portal Klix, navedeno u obrazloženju stava ruske ambasade u vezi s približavanjem BiH NATO-u, koje je upućeno članu Predsedništva BiH Željku Komšiću, ministarki spoljnih poslova BiH i Stranci demokratske akcije (SDA).

Kalabuhov je, kako piše u tom tekstu, naveo da poštuje mišljenje zvaničnika BiH o tom stavu, ali istakao da ono nije zasnovano na kompletnom uvidu u tekst izjave.

Ruska ambasada u BiH jutros je saopštila da je svoj komentar o putu BiH ka NATO savezu naknadno obrazložila, dodavši da njihovi zaključci nije trebalo da se donose na osnovu proizvoljnog tumačenja teksta ranijeg saopštenja ruske ambasade u BiH.

Kalabuhov je još naveo da je njihovo saopštenje predstavljalo stav Rusije na tzv. “neobuzdanu medijsku propagandu puta BiH ka članstvu u NATO savezu”.

U komentaru ruske ambasade se, između ostalog, ističu manjkavosti Alijanse poput “zauzimanja strane u vojno-političkoj konfrontaciji”.

Još se govori o “slabom odgovoru na terorizam i širenje haosa, kao i lažnom promovisanju pomirenja”.

Kalabuhov je istakao i da NATO neće automatski popraviti socio-ekonomsku situaciju u BiH, što pokazuje i slab odgovor na pandemiju korona virusa.

Posle konstituisanja Komisije BiH za saradnju sa NATO, ruske diplomate u BiH su poslale poruku da će “reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

“U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”, saošteno je 18. marta iz ruske ambasade u BiH, povodom, kako je navedeno, “reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO”.

Na ovo saopštenje ruske ambasade stigle su brojne oštre kritike iz Federacije BiH, ali i američke ambasade u Sarajevu.