Beogradska premijera predstave „Selestina“ Fernanda de Rohasa, u režiji Milana Neškovića, biće odigrana u petak, 4. oktobra u 20 časova na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Naslovnu ulogu, Selestinu, igra Nataša Ninković, a ostalu glumačku ekipu čine Nikola Rakoćević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir  Bandović, Anđelika Simić, Katarina Žutić i Maja Stojanović.

Roman „Selestina“, koji je za potrebe predstave adaptirala Maja Todorović, a koja je i dramaturg predstave, pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti.

Iako je prvi put objavljen krajem 15. veka, ovaj roman kao i sva klasična dela, nudi niz savremenih i svevremenih tema. To je svet u kom je novac glavni vladar i vrhovni bog, prepun lažnih moralista, koristoljubivaca, svet bez ljubavi i empatije.

Najbolja predstavnica tog sveta je glavna junakinja Selestina, ostarela, prepredena svodnica, koja tačno zna u kakvom svetu živi i snalazi se u njemu najbolje što može. Ona pomaže mladom, beskrupuloznom bogatašu Kalistu da dođe do Malibeje, devojke iz ugledne i bogate porodice, u koju se on navodno zaljubio.

Ova naizgled bezazlena i komična igra se polako pretvara u tragediju, u kojoj svi stradaju na svoj način.  

Predstava „Selestina“ nastala je u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i JU Grad teatar Budva i premijerno je izvedena 18. jula u Budvi.

Scenograf predstaveje Jasmina Holbus, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Ista Stepanov, a kompozitor Vladimir Pejković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.