Natali Vud je kao tinejdžerku seksualno napastvovao Kirk Daglas: O najmračnijoj priči Holivuda njena sestra piše u najnovijim memoarima

0
Foto Profimedia Daniel FallotArchive: AFP

Decenijama je to bila jedna od najmračnijih glasina u Holivudu: Natali Vud je bila seksualno napastvovana. Napadač je bio najveća filmska zvezda i više nego duplo stariji od nje kada se sastala s njim u hotelu u Los Anđelesu kao tinejdžerka. U memoarima koji izlaze sledeće nedelje, njena mlađa sestra identifikovala je dugo sumnjivog napadača: Kirk Daglas.

“Sećam se da je Natali izgledala posebno lepo kada smo je mama i ja ostavile te noći na ulazu u Chateau Marmont”, piše Lana Vud u “Little Sister“, navodeći da se incident dogodio u leto 1955., otprilike u vreme kada je Natali Vud snimala film “Tragači”, piše Gardijan.

Sastanak je organizovala njihova majka, Marija Zaharenko, koja je mislila da bi joj se, prema Laninim rečima, “mnoga vrata mogla otvoriti samo uz samo klimanje njene slavne, zgodne glave u njeno ime”.

“Činilo se da je prošlo puno vremena pre nego što je Natali ušla u auto i probudila me kada je zalupila vrata”, piše ona. “Izgledala je grozno. Bila je jako raščupana i jako uzrujana, a ona i mama počele su hitno da šapuću jedna drugoj. Nisam mogla da ih čujem niti razabereme šta govore. Nešto se loše očito dogodilo mojoj sestri, ali šta god da je bilo, očito sam bila premlada da mi se o tome priča.”

Prema Laninim rečima, Natali nije razgovarala s njom o tome šta se dogodilo sve dok obe nisu odrasle, a Natali je, nakon što je opisala kako su je doveli u Daglasov apartman, rekla svojoj sestri: “I, uh, povredio me Lana.”

“Bila sam prestravljena, bila sam zbunjena”, priseća se Lana Vud da joj je sestra rekla.

Lana, koja sada ima 75 godina, a imala je oko osam godina kada se navodni incident dogodio, setila se kako su se njena sestra i njihova majka složile da će uništiti Natalinu karijeru ako javno optuže Daglasa.

Savet njihove majke je bio da o tome ćuti, prema knjizi “Little Sister”, koja se u velikoj meri bavi smću Natali Vud 1981., kada je njeno telo pronađeno kod ostrva Katalina u Kaliforniji. Vlasti su u početku smatrale da je smrt slučajno utapanje, ali to se promenilo nakon godina ispitivanja i pojavljivanja više svedoka.

Tadašnji suprug Natali Vud, Robert Vagner, nazivan je osobom od interesa, a Lana Vud je među onima koji ga smatraju odgovornim za njenu smrt.

U svojoj knjizi priseća se kako je obećala svojoj sestri da neće raspravljati o Daglasovom napadu, ali glasine su bile toliko raširene da kada je umro 2020., u 103. godini, ime Natali Vud je bilo u trendu uz njegovo na Tviteru.

Lana Vud, veruje da se dovoljno promenilo od njenog razgovora s Natali da sada može da ispriča celu priču. “S obziromna to da još uvek niko ne može da je zaštitii, sigurna sam da će mi oprostiti što sam konačno prekršila to obećanje”, napisala je.

Daglasov sin, glumac Majkl Daglas, izdao je saopštenje u kojem navodi: “Neka oboje počivaju u miru”.

Kirk Daglas, u kasnim 30-ima u vreme navodnog napada, bio je poznat po filmovima kao što su “Spartak”, “Obračun kod O.K. korala”…

Daglas je dobio Predsedničku medalju slobode 1981. i Legiju časti 1985. godine. Počasni Oskar dobio je 1996., kada ga je filmska akademija hvalila kao “kreativnu i moralnu snagu”.

Daglas je i sam priznao da je ženskaroš i neveran muž. Govoreći za AP o Daglasu u decembru 2016., manje od godinu dana pre nego što je krenuo #MeToo pokret, glumac i plesač Nil Adams je bezdušno rekao za svog prijatelja: “Ne bi mogao da sediš pored njega, a da njegova ruka ne puzi uz tvoju nogu.”

U svojim memoarima “The Ragman’s Son”, objavljenim 1988., Daglas ukratko piše o Natali Vud. Seća se kako se jedne noći vozio kući i stao na crveno svetlo. Vrata auta ispred njega su se otvorila i “iskočila je lepa devojčica u antilop jakni” i dotrčala do njega.

“O, gospodine Daglase, molim vas da mi potpišete jaknu?” Seća se kako je rekla. “Žena koja je vozila izašla je i predstavila je. ‘Ovo je moja ćerka. I ona je u filmovima. Zove se Natali Vud’. Tada sam prvi put sreo Natali. Posle sam je video mnogo puta, pre nego što je umrla u toj okrutnoj nesreći”.