Nastavnici u Francuskoj štrajkuju zbog konfuznih pravila protiv virusa

0
Beta/(AP Photo/Francois Mori)

(Beta) – Većina nastavnika u Francuskoj štrajkovala je danas širom zemlje, nezadovoljna konfuznim pravilima u borbi protiv korona virusa u školama.

Ministarstvo prosvete Francuske objavilo je da je štrajkovalo 38,5 odsto nastavnika, u razredima za decu od šest do 11 godina, dok je vodeći sindikat naveo da 75 odsto zaposlenih u školama nije držalo nastavu.

Prema podacima Ministarstva, u višim razredima je štrajkovalo 23,7 odsto nastavnika, dok sindikat tvrdi da nije radilo 62 odsto, prenosi Frans pres.

Ta agencija ocenjuje da bi protest nastavnika mogao da oslabi izglede predsednika Francuske Emanuela Makrona na aprilskim izborima.

Očekuje se da će veliki broj nastavnika, iscrpljenih pritiskom usled naglog širenja virusa, izaći na današnji protest u Parizu, na poziv 11 sindikata, navodi Asošiejted pres. Protesta je danas bilo i u drugim gradovima.

Nastavnici su nezadovoljni stalnim menjanjem pravila u školama zbog širenja virusa. Vlasti su od 6. januara već dva puta promenile pravila o testiranju učenika.

Prosvetari traže i bolje mere zaštite poput obaveze nošenja kvalitetnijih maski, češćeg testiranja na virus i instaliranja uredjaja koji bi upozoravali na neophodnost provetravanja.

Vodeći sindikat traži povratak na prethodno pravilo da se nastava za celo odeljenje obustavlja na nedelju dana ako je neko od učenika testiran pozitivno.

Francuska je glavno žarište korona virusa u Evropi, a vlasti su ove nedelje prijavile više od 360,000 novih infekcija u jednom danu.

Prema podacima Ministarstva prosvete, prethodnih dana je registrovano 50.000 novoinficiranih učenika.

Senat Fracuske je nedavno usvojio predlog zakona prema kojem odrasli ne mogu bez dokaza o vakcinaciji da udju u restorane, kafiće, bioskope, pozorišta, muzeje, sportske objekte, i vozove na regionalnim linijama. Nevakcinisane osobe od 12 do 17 godina mogu da udju uz negativan test na korona virus. Predlog zakona treba da odobri donji dom parlamenta.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime