Nastavljene litije širom Crne Gore: Sveštenici uhapšeni, Tužilaštvo ne vidi krivičnu odgovornost

0
Profimedia/Arhivska fotografija

U Podgorici i nekoliko crnogorskih gradova večeras su nakon tri meseca ponovo održane litije Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog Zakona o slobodi veroispovesti kojim, kako tvrde, crnogorska vlast namerava da im otme svetinje.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je posle litije u Podgorici, na kojoj se okupilo nekoliko hiljada ljudi, da je od sveštenstva traženo da građjane “razagnaju od hrama”, i da je sveštenik Mirčeta Šljivančanin pozvan u policiju.

“Ja sam rekao inspektoru da sam ja jedini koji treba da odgovara”, rekao je Amfilohije.

Pojedini mediji su prethodno javili da je policija podnijela više krivičnih prijava protiv odgovornih zbog skupova na kojima je bilo više od 200 ljudi, što je kršenje mera Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) zbog širenja zaraze koronaviriusom.

Mediji su međutim u međuvremenu objavili da su osnovna državna tužilaštva sve prijave odbacila i ocenila da nema elemenata krivične odgovornosti.

Litije nisu održane u Beranama jer su okupljeni poslušali sveštenstvo SPC koje nije dobilo dozvolu za litiju. Litija nije održana ni u Pljevljima, gde skup takođe nije prijavljen na vreme. U Nikšiću su vernici, kako je saopšteno samoinicijativno krenuli u šetnju, iako su sveštenici pozivali da se nakon molebana raziđu

Amfilohije je u Podgorici poručio da nijedna vlast od njih neće dočekati da “razgone narod”.

“Ako se ova vlast odrekne ovog bezumlja, onda ćemo mi biti za njih, a ako ne, onda će ovo biti zločin kao i kad su priznali Kosovo”, istakao je Amfilohije.

On je poručio da je on najodgovorniji za sve što se događa na litijama.

“Neka me uhapse i u Spuž neka me vode, biće mi dobro da se odmorim. Ali nije dobro za njih, nije dobro za Crnu Goru da nastave sa nasiljem”, poručio je Amfilohije.

On je rekao da će litije biti nastavljene sledeće sedmice, sve dok, kako je naveo, vlast ne poništi bezbožni zakon.

Nakon održanih mirnih litija u nekoliko crnogorskih gradova, više sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske u Podgorici, Budvi, Beranama, Danilovgradu i Pljevljima pozvano je na informativni razgovor u policiju.

Sveštenik Željko Ćalić zadržan je u stanici policije u Danilovgradu zbog održavanja litije u tom gradu, saopšteno je iz Crkvene opštine Danilovgrad, a prenose podgoričke Vijesti.

Saopštili su i da je kasno sinoć ispred prostorija OB Danilovgrad došlo nekoliko građana da “na miran način izraze protest protiv ovog čina”.

Uprava policije Crne Gore podnela je više krivičnih prijava protiv odgovornih lica zbog skupova na kojima je bilo više od 200 ljudi, što je kršenje mera Nacionalnog koordinacionog tela.

Ipak, prema saznanjima Pobjede, osnovna državna tužilaštva su za sve prijave ocenila da nema elemenata krivične odgovornosti.

Кako Pobjeda nezvanično saznaje, policija je procenila da je u Podgorici na litiji bilo nešto više od 5.000 građana, u Nikšiću između 3.000 i 3.500, u Pljevljima oko 500 pristalica SPC.

Litije SPC su počele krajem decembra prošle godine, pošto je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti kojim vlast, kako smatra SPC, namerava da joj otme crkve i manastire.

U skoro svim gradovima Crne Gore, četvrtkom i nedeljom okupljale su se desetine hiljada ljudi, a litije su obustavljene zbog odluke Vlade Crne Gore da zabrani javne skupove radi sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Predsednik Vlade Duško Marković saopštio je pre dva dana da su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu SPC Amfilohiju obustavljanje primene Zakona o slobodi veroispovesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, i ponudili nastavak dijaloga.

Iz mitropolije je međutim saopšteno da je ponuda vlasti Crne Gore Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC da se primena Zakona o slobodi veroispovesti privremeno obustavi, neiskrena i neodrživa i da će litije biti nastavljene.

(Beta)