U Drugom osnovnom sudu u Beogradu u petak treba da se nastavi suđenje donedavnom predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, preneo je B92.

Njemu se sudi povodom optužbi da je druge optužene u ovom slučaju podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala „Žig info“, 12. decembra 2018. godine.

Na suđenju bi trebalo da se održe uvodne reči branilaca optuženih, a potom i da optuženi iznesu svoje odbrane. Krajem maja na početku suđenja je uvodnu reč dao tužilac.

Pored Simonovića, optuženi su Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti“.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića. Sumnja se da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronade osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novčanu nadoknadu, nakon čega je Mihajlović podstrekao Novakovića tako što mu je predočio da za njega ima posao, odnosno da je potrebno da se nade covek od poverenja koji bi opomenuo oštećenog tako što bi zapalio njegov automobil.

Novaković je za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to učini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putničko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio Molotovljev koktel, u zadnji deo vozila, pri cemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kucu), „izazivajuci opasnost po život i telo oštećenih“.

Na taj način im je pričinjena i šteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužlaštvo.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takode predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.