Nastavlja se projekat SBB fondacije „Učimo od prirode“

  0

  Ekološka radionica za učenike osnovnih škola održana u Knjaževcu

  SBB fondacija u okviru programa „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“,u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, danas je organizovala ekološku radionicu „Učimo od prirode“ za učenike Osnovne škole “Dimitrije Todorović Kaplar” u Knjaževcu.

  U želji da na zabavan način učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola usvoje dodatna, praktična znanja o prirodi, ciklus radionica održava se u preko 30 gradova i sela širom Srbije.

  Deo našeg programa “Ne prljaj. Nemaš izgovor!”, pored zaštite životne sredine, je i edukacija najmlađih članova našeg društva. Deca aktivno učestvuju, pitaju, radoznala su, baš kakva i treba da budu. Zato smo svaku radionicu prilagodili i osmislili prema njihovom uzrastu”,  rekla je Jovana Lukić direkorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe.

  Tema radionica je priroda koja nas okružuje, a svaka radionica podeljena je u tri segmenta –Priroda koju vidimo, Priroda koju čujemo i Priroda koju osećamo, sve sa ciljem da decu podstakne da opažaju i istražuju prirodu uključivanjem svih čula. Na taj način će je bolje upoznati, zavoleti i iz te ljubavi razviti potrebu da brinu o njoj i zaštite je.

  Pitanja koja deca postavljaju i odgovori koje nude na postavljene zadatke daju nadu da će u budućnosti ovi ljudi imati drugačiji odnos prema svetu u kojem živimo. Bilo da smo radionicu držali u nekoj seoskoj školi ili školi u centru velikog grada, vidimo divnu, radoznalu decu koja su otvorena za učenje o prirodi“,  rekao je Uroš Stojiljković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

  Ko vidi bolje: žaba, čovek ili ptica? Da li i biljke lete? Zašto jelen riče? Da li pauku mreža služi samo za lov?, samo su neka od pitanja na koja će deca da dobiju odgovore od svojih predavača, biologa, ekologa i drugih stručnih lica, kako u učionicama, tako i van njih, u prirodi.

  Radionice će se održavati u školama do kraja ove školske godine, dok će se tokom raspusta projekat nastaviti unutar letnjih kampova u prirodi. Nakon toga se  projekat „Učimo od prirode“ opet vraća u školske učionice i školska dvorišta ili obližnje parkove.