“Nastaviću borbu za ljudska prava atletičarki”: Kaster Semenja ne može da trči 800 metara na Svetskom prvenstvu

1
Foto: Profimedia

Kaster Semenja, dvostruka olimpijska pobednica i svetska šampionka u atletici, neće moći da brani titulu u trci na 800 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi, odlučio je Vrhovni sud Švajcarske, a prenosi Gardijan.

Sud nije usvojio žalbu atletičarke iz Južne Afrike na odluku Međunarodne atletske federacije, koja ju je suspendovala zbog višeg nivoa testosterona od dozvoljenog.

“Veoma sam razočarana što sam sprečena da branim teško stečenu titulu, ali ova priča za mene nije završena. Nastaviću svoju borbu za ljudska prava svih ženskih atletičarki”, rekla je Semenja.

Stav Međunarodne atletske federacije o Kaster Semenji i ostalim sportistkinjama sa prirodno visokim nivoom testosterona objavljen je prvi put u junu ove godine.

U redigovanim spisima, u delu u kome je IAAF spomenula dvostruku olimpijsku šampionku na 800 metara, ocenjeno je da je ona “biološki muškarac sa ženskim rodnim identitetom”.

Prema pravilima IAAF, od ateltičarkai sa previsokim nivoom testosterona traži se da se takmiče u disciplinama do 400 metara ili da učestvuju u takmičenjima u muškoj konkurenciji.

1 KOMENTAR

  1. Prosečni sportista – muškarac je i dalje bolji sportista od najboljih sportistkinja. Rezultati Serene Vilijams su baš u nivou prosečnih takmičara (muškaraca) na ATP listi. Čak i posle konverzione terapije, trans-žene imaju biološke prednosti u vidu većeg srca, većeg kapaciteta pluća, veće gustine kostiju, povoljnijih razmera skeleta… trans žene bi morale da dobiju sopstvenu kategoriju.

Comments are closed.