Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, epidemiolog dr Predrag Kon ocenio je, posle sastanka sa predsednikom Vučićem, da medijski udar ne odgovara stvarnoj pretnji sa kojom se susrećemo.

Kazao je da bi pretnju od koronavirusa uporedio sa pretnjom od pandemijskog gripa 2009. koju smo, kako je rekao, relativno lako i dobro prebrodili. Smrtnost hospitalizovanih pacijenata tada je bila oko 2,3 odsto, a koronavirus trenutno ima stopu smrtnosti od dva odsto, možda i niže.

„Ta epidemija u Kini se postupno gasi. U isto vreme imamo svega 2.500 obolelih izvan Kine, sada se pojavljuju nove epidemije koje su isključivo lokalne“, kazao je Kon i podsetio da je nama najbliža lokalna epidemija u Italiji.

Podvukao je da je zdravstveni sistem u Srbiji potpuno spreman da primi prve obolele.

„To ne znači da nećemo možda imati neku manju epidemiju, ili možda koji smrtni slučaj, ali daleko od toga da to može da utiče na ukupni život u našoj Srbiji“, kazao je Kon.

Ukoliko koronavirus preživi na južnoj hemisferi sa prelaskom u leto, kako je rekao, nastavićemo da živimo sa koronavirusom kao što živimo sa virusom gripa.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa.

Sastanku u zgradi Predsedništva prisustvovali su ministar zdravlja Zaltibor Lončar, direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, iskusni infektolog Mijomir Plemiš, koji će predsedniku preneti sve informacije u vezi sa novim virusom i presek trenutne situacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.