Nastavak priče o tajni jugoslovenskog blaga: Šta krije Ostrog, a šta Dvor

1
Profimedia

Kraljevski dvor Karađorđevića nije želeo da zvanično komentariše prošlonedeljno otkriće Nedeljnika o lobiranju u SAD da se potomcima kralja Petra Drugog vrati blago koje se nalazi u američkim Federalnim rezervama u Njujorku.

Nezvanično, otkriće Nedeljnika zateklo je mnoge članove Krunskog saveta, budući da ni oni nisu bili obavešteni da se u Americi za Karađorđeviće lobira o povraćaju zlata koje je u Federalne rezerve preneto 1941. godine iz Londona.

Ni država se još ne oglašava ovim povodom, iako stoji pitanje o poreklu tog zlata: da li je ono privatna svojina i nasleđe prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića ili je blago državno…

Tokom boravka u Americi, kralj Petar II je često prisustvovao raznim građanskim događajima na području Čikaga, držeći govore na dobrotvornim skupovima u organizaciji Malteških vitezova ili Reda Svetog Jovana. U mnogim internet izvorima, može se pronaći njegova pripadnost tom redu.

Ova činjenica ima veze sa jednom od najvećih relikvija na svetu – rukom Svetog Jovana koja se nalazi u manastiru Ostrog, a koju je upravo kralj Petar Drugi tu ostavio zajedno sa drugim relikvijama i zlatom koje je poneto nakon šestoaprilskog bombardovanja.

Mitropolit Amfilohije je u septembru ove godine, u jednoj od poslednjih liturgija koje je održao, pričao o ovoj relikviji, rekavši da je “ruka Svetog Jovana, koja je krstila Gospoda u Jordanu, i to je čudo Božije, koja je išla od Jerusalima, Palestine do Carigrada, stizala i do carskoga dvora ruskoga, na kraju je predata od Marije Fjodorovne, potonje ruske carice, preko mitropolita kijevskog Antonija Hrapovickog, kralju Aleksandru Karađorđeviću, takođe mučeniku”. Amfilohije je tada podsetio da su posle bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, “Petar Drugi Karađorđević i patrijarh srpski Gavrilo preneli i tajno pohranili u manastiru Ostrog svetinje: ruku Svetoga Jovana Krstitelja, zajedno sa delom Časnog krsta, koji se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonom Majke Božje Filerimske, koja se nalazi u Muzeju Crne Gore na Cetinju”.

Čitavu priču pročitajte u novom broju Nedeljnika, koji je od četvrtka 17. decembra, na svim kioscima.

Digitalno izdanje dostupno na Nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. Deda kralja Petra II je posle Prvog svetskog rata bio u dugovima do guše. Zvali su ga najsiromašnije vladarom na kugli zemaljskoj! Sad vidimo da je njegov sin Aleksandar, za nepunih petnaest godina, postao jedan od najbogatijih vladara na svetu?!?
    Za sve što mje trulo u današnjoj Srbiji, a trulo je sve, jedini krivac je taj Aleksandar. Svo to zlato pripada državi Srbiji, ali “današnji američki prijatelji srpskog naroda” na sve načine pokušavaju da nam vrate jedno veliko ništa! Dobro, nisu baš cicije, tapšali su sadašnjeg kraljevog imenjaka, onomad mu dali hemijsku, ‘ej hemijsku olovku, i mo’š misliti ključ od Bele kuće! Malo li je?

Comments are closed.