Roditelji u Srbiji moći će da biraju da li će njihova deca od septembra učiti kod kuće ili u školi ali će provere znanja đaka, poput kontrolnih i pismenih zadataka, biti organizovane isključivo u učionici, preneo je danas portal Novosti.

Po navodima lista, to je jedan od zaključaka koje bi sutra trebalo da usvoji Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa.

„Plan je da se učenicima mlađih razreda – od prvog do četvrtog, omogući nastava u školi. Ali, paralelno, biće emitovani i časovi na javnom servisu. Za TV školu biće rezervisani RTS 3 i RTS Planeta tokom celog dana, a RTS 2 do 10 ujutru“, prenele su Novosti.  

Učenici starijih razreda osnovne škole naizmenično će imati časove u učionici i na daljinu, kao i da će njihovo znanje biti proveravano samo u školi.

Predviđeno je da se u srednjim školama odeljenja dele, pa da jednog dana polovina prati nastavu od kuće, a da druga polovina dolazi na nastavu, pri čemu bi se narednog dana grupe zamenile.

Novosti su prenele da će škole dobiti instrukcije i više modela po kojima će moći da rade a izbor će zavisiti od broja djaka, veličine školske zgrade i broja učionica. 

Navodi se da se u modelu nastave za narednu školsku godinu, vodilo računa i o tome da nastavnici ne mogu u istom danu da drže časove u školi, a potom da organizuju i onlajn nastavu za decu koja su kod kuće, jer bi time bila duplirana njihova norma i broj radnih sati.

Posle sutrašnje sednice Kriznog štaba Vlade Srbije će biti poznato u kojim situacijama će nošenje maske biti obavezno za đake dok će roditelji imati obavezu će da deci provere telesnu temperaturu pre nego što ih isprate u školu. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za Blic da će se nastava u predstojećoj školskoj godini održavati i u učionicama i onlajn i da će to pravo izbora biti dati roditeljima i deci.

„Dogovoriće sa direktorom, odnosno nastavnicima. Međutim, odgovaraće se isključivo u školi i predviđeni su posebni termini, učionice, odnosno prostori za to“, rekao je ministar Šarčević.

On dodaje da će težište programa biti na mlađim razredima i to iz nekoliko razloga.

„Oni ulaze u novi period života, za koji moramo omogućiti da im bude lep. Međutim, i da od starta upoznaju školu, nastavu i otuda je posebna pažnja na deci od prvog do četvrtog razreda. Drugi razlog je što između ostalog ne mogu ni sami da ostaju kući“, rekao je ministar.

Šarčević je rekao i da će jedan od predmeta biti usklađen sa vremenom u kom živimo.

„Kako mnogi delovi nastave i ne samo zbog blizine kontakta, ali i same prirode predmeta na fizičkom vaspitanju neće biti mogući, taj nastavni čas će biti upotpunjen zdravstvenim delom koji će mladima koristiti u vreme epidemije, ali i generalno“, poručio je ministar.

(Beta, Blic, Večernje novosti)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.