Naslednica Angele Merkel se povlači: AKK se neće kandidovati za kancelarku i odlazi sa čela stranke

0
Foto: Profimedia

Naslednica Angele Merkel najavila je da ne planira da se kandiduje za nemačku kancelarku na sledećim saveznim izborima i da planira da odstupi sa mesta liderke Hrišćansko-demokratske unije, javili su nemački mediji, a preneo Gardijan.

Iznenanda najava Anegret Kramp-Karenbauer dolazi usred velikog sukoba stranke desnog centra protiv krajnje desnice.

Anegret Kramp-Karenbauer pobedila je na stranačkim izborima čime je ostvarila ulogu naslednice Angele Merkel na čelu stranke u decembru 2018. godine, a smatrana je kandidatom koji će najverovatnije nastaviti politiku nemačke kancelarke.

AKK, kako su je prozvali nemački mediji, borila se da izgradi vlastiti profil u senci Angele Merkel, čak i pošto je dobila još jednu funkciju – ministra odbrane, prošlog jula.

Pitanja o njenoj kontroli nad sve više podeljenom strankom vratila su se u žižu javnosti prošle sedmice, nakon što su političari iz ogranka stranke u Tiringiji glasali zajedno sa strankom Alternativa za Nemačku za svrgavanje premijera te države, Bodo Ramelova iz nemačke Levice.

Merkelova je tada rekla da je “neoprostivo” za demokratske stranke da osvoje većinu uz pomoć Alternative za Nemačku, čime je dodatno naglasila nedostatak autoriteta AKK.