Nasilje nije u redu na Oskaru. Nije nigde: Reakcije na Vila Smita koji je ošamario Krisa Roka

0
Beta/(AP Photo/Chris Pizzello)

Trenutak o kome se daleko najviše priča na 94. dodeli Oskara je kada se dobitnik nagrade za najboljeg glumca, Vil Smit, uvredio zbog šale voditelja Krisa Roka i ošamario ga na sceni.

Rok se našalio na račun Smitove žene, Džade Pinket-Smit, nakon što ju je uporedio sa glavnom junakinjom filma “Dži Aj Džejn” zbog obrijane glave. Pinket Smit, koja je prošle godine otkrila da ima alopeciju, nije prihvatila šalu, a ljutiti Smit je tada izašao na binu i ošamario Roka. Kris je ubrzo rekao da ga je “Vil Smit upravo ošamario”, da bi se Smit sa udaljene pozicije govorio: “Da ne spominje ime njegove žene”.

Reakcije na mreži su se, naravno, kretale od oduševljenih memova do zabrinutosti. Neki su podržali Smita, uključujući glumčevog 23-godišnjeg sina Džejdena Smita, koji je nekoliko minuta nakon ceremonije napisao na Tviteru: „Tako mi to radimo“. Ali većina je osudila nasilje.

Nakon što je dodela završena, na Tviteru je objavljeno:

“Akademija ne odobrava nasilje u bilo kom obliku. Večeras nam je drago da proslavimo naše 94. dobitnike Oskara, koji zaslužuju ovaj trenutak priznanja svojih kolega i ljubitelja filma širom sveta.”

Kongresmenka Ajana Presli, koja je takođe bila otvorena po pitanju stigme suočene sa alopecijom, tvitovala je i izbrisala tvit u Smitovu odbranu. „Hvala Vil Smit, viknite svim muževima koji brane svoje žene koje žive sa alopecijom pred svakodnevnim neznanjem i uvredama”, navodi se u obrisanom tvitu.

Neki su bili zgroženi Smitovim ponašanjem, videći ga kao primer normalizacije nasilja. „Nasilje nije u redu. Napad nikada nije rešenje“, napisala je na Tviteru glumica Sofija Buš.

„Takođe? Ovo je drugi put da je Kris ismevao Džadu na Oskaru, a večeras je krenuo na njenu alopeciju. Pogrešiti nečiju autoimunu bolest je pogrešno. Raditi to namerno je okrutno. Obojici treba predah.”

„Da vam kažem nešto, veoma je loša praksa izaći na scenu i fizički napasti komičara“, tvitovala je komičarka Keti Grifin. „Sada svi moramo da brinemo ko želi da bude sledeći Vil Smit u komičarskim klubovima i pozorištima.

Policijska uprava Los Anđelesa (LAPD), je objavila sledeću izjavu: „Istražitelji LAPD-a su svesni incidenta između dve osobe tokom programa dodele Oskara. U incidentu je jedna osoba ošamarila drugu. Osoba koja je uključena odbila je da podnese policijski izveštaj. „Ako uključena strana želi policijski izveštaj kasnije, LAPD će biti na raspolaganju da završi istražni izvešta”, preneo je Gardijan.