Građani Srbije koji su bili u dvonedeljnom karantinu u Francuskoj zbog straha od koronavirusa vraćaju se u Srbiju u nedelju posle podne.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević za RTS ističe da se reč „karantin“ koristi u senzacionalističke svrhe i naglašava da u karantin idu osobe koje su zdrave, a za koje se procenjuje da imaju neki epidemiološki rizik. Ona dodaje da su u Srbiji pripremljene sve mere predostrožnosti u slučaju dolaska virusa.

„Naši građani koji su došli sa područja Kine, gde su potvrđeni slučajevi bolesti, prošli su period maksimalne inkubacije na području Francuske. Jedino što možemo da uradimo kad slete je da im poželimo dobrodošlicu“, navela je Kisić Tepavčević za RTS.

Na Klinici za infektivne bolesti u Beogradu je sedam osoba testirano zbog sumnje na koronavirus, ali su rezultati pokazali da nisu zaraženi.

„Sada je zimski period, vreme respiratornih infekcija i kod svih njih je potvrđeno prisustvo uglavnom gripa“, rekla je Kisić Tepavčević.

Svetska zdravstvena organizacija poziva države da se pripreme za dolazak novih slučajeva, ali i brine zbog nedostatka zaštitne opreme, što ugrožava i živote lekara i eventualnog haosa koji epidemija može da napravi u zemljama sa slabim sistemima zdravstvene zaštite.

U subotu je zabeležen i prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa u Evropi. Epidemiolog „Batuta“ naglašava da je većina zaraženih u Evropi boravila u provinciji Hubej i da su to blagi oblici infekcije.

„Iz Velike Britanije smo dobili podatak da je od devet osoba koje su bile hospitalizovane zbog koronavirusa, osam izlečeno i otpušteno iz bolnice“, dodala je Kisić Tepavčević.

Upozorila je da nikad ne može biti apsolutne zaštite protiv bolesti koja se prenosi kapljičnim putem, ali da su napravljene sve mere predostrožnosti u cilju promptnog reagovanja ukoliko dođe do unošenja koronavirusa u Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.