“Naša ambicija je da uklonimo granicu između Albanije i Kosova”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas u Tirani na sastanku vlade Albanije i privremenih institucija u Prištini da je “ambicija dve vlade uklanjanje granice između Albanije i Kosova”.

Sastanak se održava pod sloganom “Zajedno bez granica”.

Na sastanku dve vlade Rama je rekao da će se intenzivirati rad na omogućavanju kontrole graničnih tačaka u realnom vremenu i “konačno otvaranje granice”.

Premijer Albanije, Rama, rekao je na početku sastanka da su sa “Kosovom dogovorili unapređenje zajedničkog projekta povodom 150. godišnjice Prizrenske lige, a koji se odnosi na urbano prekvalifikovanje istorijskog grada Albanije”.

Rama je rekao da će luka Drač postati strateška luka, zajednička za obe zemlje.

Takođe je pomenuo izgradnju železničke pruge Tirana-Drač, dodajući da postoje obaveze za razvoj digitalnog koridora Priština – Tirana za tehnologiju 5G.

Inače delegacija privremenih institucija u Prištini je autobusom otputovala za Tiranu, dok je premijeru Hotiju priređen doček sa obilaskom Počasne garde Vojske Albanije i uz sve državničke počasti.

Hoti: Sporazumima koje danas potpisujemo ulazimo u novu fazu međudržavne saradnje

Premijer privremenih instuticja u Prištini Avdulah Hoti rekao je da je zajednički sastanak dve strane već postao praksa i da sporazumima koje će danas potpisati ulaze u novu fazu međudržavne saradnje.

Hoti je na zajedničkoj sednici govorio o “suočavanju Kosova sa pandemijom COVID-19 i uticaju na ekonomiju”.

“Prolazimo kroz posebno vreme zbog pandemije koja nas je koštala života građana, uticala na načine na koje vidimo svoj život sada i u budućnosti. Naš ekonomski i zdravstveni sistem je pogođen. U slučaju Kosova, sada vidimo rezultate dobro organizovane akcije, koordinacije sa drugim institucijama i koordinacije sa zemljama regiona”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, “Kosovo se suočava sa malim brojem novih slučajeva infekcije i onih sa smrtnim ishodima”.

“Ovu godinu možemo završiti padom ekonomije sa -1 na -3 procenta, dok su predviđanja koja smo imali bila -11 procenata”, rekao je Hoti.

Na sastanku je potpisano 14 sporazuma i memoranduma, među kojima i dodatni protokol Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva između ministarstava dve zemlje za prevazilaženje COVID-19 kao i zajednički godišnji kalendar kulturnih događaja između Ministarstva kulture, omladine i sporta dve zemlje.

Današnji sastanak je šesti zajednički zajednički sastanak dve vlade.

U delegaciji Vlade nisu ministri iz Srpske liste.