Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom Ustavnog suda BiH, kojom nadležnost nad poljoprivrednim zemljištem ima država BiH, a ne entiteti, prekoračena „crvena linija“, što predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti.

„Naš prioritet nije Evropska unija, već pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. To je ključno političko ptanje“, rekao je Dodik novinarima posle sednice Izvršnog komiteta SNSD.

On je kazao da je o tome juče obavestio ambasadore zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija), kao i šefa delegacije EU u BiH Johana Satlera, ističući da srpski predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u odlučivanju sve dok su u Ustavnom sudu BiH sudije stranci.

Prema njegovim rečima, to pitanje se može rešiti veoma brzo, donošenjem Zakona o Ustavnom sudu BiH.

„To može da traje sedam dana, a može i sedam godina, ali tada neće biti BiH“, naveo je Dodik.

On je ocenio da je Ustavni sud BiH „nakarada svih nakarada pravnog sistema“, da taj sud deluje „spekulativno i manipulativno“, te da donosi odluke protiv Srba „pod uticajem centara moći iz zapadnih zemalja“.

Prema njegovim rečima, sudije stranci u Ustavnom sudu BiH deluju „kriminalno“, a uputstva o tome kako da glasaju dobijaju od pojedinih medjunarodnih zvaničnika.

Poslednju odluku Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, Dodik je ocenio kao „podvalu Srbima“, navodeći da je njom narušen princip teritorijalne organizacije, prema kojoj RS pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije BiH.

Komentarišući stavove medjunarodnih zvaničnika da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće, Dodik je kazao da se ne mogu poštovati odluke u kojima Ustavni sud preuzima ulogu ustavotvorca u BiH i deluje protiv RS.

Srpski član Predsedništva BiH je potvrdio da će se u ponedeljak održati posebna sednica Narodne skupštine RS, na kojoj bi trebalo da bude potvrdjen raniji zaključak predstavnika svih srpskih političkih partija da ne učestvuju u donošenju odluka u državnim institucijama, dok se ne reši pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

On je kazao da je na nedavnom sastanku političkih lidera iz RS takav predlog stigao od opozicije i da su ga vadajuće stranke podržale.

„Za RS je važno da ostanemo jedinstveni, jer samo tako možemo rešiti ovo pitanje“, istakao je Dodik.

On je poručio narodu RS da se ne brine, jer je ovo, kako je kazao, politička borba, koja neće nikoga koštati, dodavši da poziva na dijalog predstavnike bošnjačkih stranaka, kako bi se postojeća kriza rešila što pre.

Dodao je da će, ako budu preuzete odredjene mere protiv srpskih zvaničnika, RS doneti unilateralne odluke.

„Srbe kao narod mrze u BiH i Srbima je veoma teško da rade u institucijama BiH“, kazao je Dodik, ocenivši da su u nezavidnom položaju i dvojica srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH, koje je na tu poziciju izabrala Narodna skupština RS.

Ustavni sud BiH ima devetoro sudija, od kojih po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata i troje sudija koje imenuje Evropski sud za ljudska prava.

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.