“Naš narod sada luta svetom, tražeći mesto kao što ste vi jednom lutali”: Zelenski pozvao Izrael da podrži Ukrajinu u ratu sa Rusijom

0
(Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

(Beta) – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas Izrael, obraćajući se članovima Kneseta (izraelskog parlamenta) putem video linka, da se odluči i podrži Ukrajinu protiv Rusije.

“Ukrajina je donela svoju odluku pre 80 godina i imamo pravednike koji su skrivali Jevreje, vreme je za Izrael da se odluči, indiferentnost ubija”, rekao je Zelenski u govoru na ukrajinskom simultano prevodjenom na hebrejski jezik, preneo je Frans pres.

On je postavio pitanja zašto Izrael nije obezbedio oružje i uveo sankcije Rusiji.
“Morate dati odgovore na ta pitanja i živeti s njima. Narode Izraela vi takodje imate izbor”, rekao je Zelenski u govoru koje su izraelski mediji ocenili oštrim.
On je podsetio na ruski raketni napad kraj memorijala holokausta Babin Jar i pozvao izraelske poslanike da pomognu, rekavši da je siguran da osećaju bol Ukrajinaca i upitao zašto Ukrajinci i dalje mole za pomoć.

Zelenski je na početku govora, emitovanog na izraelskim TV kanalima, internetu i na velikom ekranu na Trgu Habima u Tel Avivu, rekao da je ruska invazija počela 24 . februara, na dan kada je pre 102 godine osnovana nacistička partija u Nemačkoj.

On je naveo da su u invaziji ubijene već hiljade ljudi i da su milioni ostali bez doma.

“Naš narod sada luta svetom, tražeći mesto kao što ste vi jednom lutali. To je potpuno nepravedan rat koji ima za cilj da uništi našu naciju, naše gradove, našu kulturu, našu decu”, rekao je Zelenski i dodao da Rusi koriste terminologiju nacističke partije, a da su nacisti to nazvali konačnim rešenjem jevrejskog pitanja.

Predsednik Kneseta Miki Levi (Mickey Levy) je najavljujući govor Zelenskog, koji je Jevrejin, izrazio simpatije s ukrajinskim narodom i uputio saučešće porodicama žrtava i ranjenih u ratu.

Levi je rusku invaziju označio očiglednim kršenjem medjunarodnog prava, ocenivši da se mora uradi sve što je potrebno da se brzo uspostavi prekid vatre i okonča rat.

On je takodje izrazio nadu da će posrednički napori premijera Izraela Naftalija Beneta i drugih uroditi plodom.