Naš čovek u Holivudu: Odlazak genija sa više života

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Za mene je Piter Bogdanovič bio već pomalo i zaboravljeni veliki lik kada sam se posle pauze “susreo” s njim u odličnoj ulozi šrinka psihijatrice Tonija Soprana – doktorke Melfi.

Delovao mi je tada kao lik iz druge epohe, a na neki način je i bilo tako jer su „Sopranosi“ najavljivali novo doba televizijskih serija, a Bogdanovič je bio slika starog, moćnog Holivuda. Onog njegovog umetničko-značajnog a opet uspešnog i komercijalnog krila. Zaista, Bogdanovič je spajao kvalitet i slavu, novac i priznanje. I to pojavljivanje u seriji „Sopranos“, da li on kapira od početka da je to fenomenalno, da je to budućnost, ili pristaje da radi zbog love jer je tada već bez kinte. Naravno da je ubrzo bio svestan da su „Sopranosi“ velika revolucija, ali ja mislim na sam predlog da se pojavi u nekoj televizijskoj seriji. Ali da li je na početku prihvatio zbog dekintiranosti, ili je već slutio da je ovo fenomenalna stvar?

Jer velike holivudske njuške tipa Bogdanoviča su se gadile televizije, serija, to je bio konzervativan svet nasuprot njihovom divljem i naprednom – svetu njihovih filmova.

Ali, kako su odmicale televizijske seanse njega i doktorke Melfi, postajalo je jasno da HBO dragulj kreće da demontira svet podno brda na čijem vrhu stoje slova Hollywood.

Bogdanovič nije nikako neka démodé prolazna pojava u svetu filma. Bogdanovič će zauvek ostati simbol jednog Holivuda. I sagovornici u daljem tekstu će istaći da su gledali i gledali njegove filmove do današnjih dana. A, onako periferno, kada okrenem na Google Images, vrati mi se slika sredovečnog Bogdanoviča sa ešarpom, pa kad pridodam njegove ljubavne skandale, nekako i te slike su mi prikaz nekog prohujalog Holivuda, pa i oveštalo profanog prikaza plejboj tipa intelektualca, sredovečnog cvikeraša – pametnjakovića sa turbo zgodnom devojkom. Danas se to prekriva i sakriva jer su kontrolori političke korektnosti iza svakog ćoška. Ali onda… Ljubav holivudskog megastara Bogdanoviča i Plejbojeve zečice – Doroti Straten, čiju lepotu ljubomorni bivši muž pocepa sačmarom. E, to je bio film. Stravični životni film. I bio je zaista film, i to u režiji genija. Boba F…

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 13. januara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

This image has an empty alt attribute; its file name is N522-Novak-767x1024.jpg

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime