Naručio Sputnjik V vakcinu bez znanja koalicionih partnera, pa sada nudi ostavku

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Slovački premijer Igor Matovič izjavio je da je spreman na ostavku kako bi se rešila kriza u vladajućoj koaliciji do koje je došlo kada je bez znanja partnera naručio politički osetljive pošiljke ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V.

Koalicija četiri stranke godinu dana je na vlasti, a Matovič je rekao da je spreman na ostav ako se njegovi koalicioni partneri slože s uslovima koji uključuju njegov ostanak u vladi, prenela je agencija Hina.

Koalicija je pobedila na prošlogodišnjim izborima kada su Slovaci, besni zbog ubistva istraživačkog novinara, zahtevali raščišćavanje mutnih veza biznisa, politike, policije i pravosuđa. Niz istraga i krivičnih gonjenja pratio je promenu vlasti, ali koaliciju i dalje muče sporovi.

Slovačka je trenutno među zemljama najteže pogođenima koronavirusom. Prvih 200.000 doza Sputnjik V vakcine od dogovorenih dva milona stiglo je 1. marta, ali vakcinacija još nije počela jer ih pregledaju slovačke vlasti.

Slovačka je druga država Evropske unije nakon Mađarske koja je kupila Sputnjik, iako ga nije odobrila Evropska agencija za lekove.