Narodna stranka podržala protest zbog odluke suda o troškovima bankarskih kredita

1
Foto: Narodna stranka, logo

(Beta) – Narodna stranka podržala je sutrašnji protest ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u Beogradu, povodom pravnog stava VKS o “dozvoljenosti” ugovaranja troškova bankarskih kredita.

Kako su ocenili iz beogradskog odbora Narodne stranke, VKS je tim pravnim stavom “stao na stranu banaka i krupnog kapitala”.

“Cilj sramnog postupanja sudija Vrhovnog kasacionog suda je dalje siromašenje svih gradjana Srbije, kojima je naneta ogromna šteta i to pod direktnim uticajem predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, stoji u saopštenju.

Iz Narodne stranke su upozorili i da je prilikom donošenja spornog pravnog mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, “bilo elemenata korupcije”.

“Dajemo reč da će zbog ove kriminalne odluke, kao i niza drugih, neko morati da odgovara nakon promene vlasti”, piše u saopštenju.

Protest je najavljen za 12 časova ispred zgrade VKS u Nemanjinoj ulici.

NADA: UDAR NA PRAVOSUĐE

 (Beta) – Koalicija NADA ocenila je danas da pravni stavovi Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u pogledu dozvoljenosti naplate troškova obrade kredita i premije Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NКOSК) predstavljaju “još jedan udar na ionako urušeno pravosudje u Srbiji i njene gradjane”.

Koalicija NADA navodi da su na ovaj način narušena načela pravne sigurnosti i jednakosti gradjana pred sudom, zbog čega “pruža podršku protestu advokata i gradjana koji je zakazan u Beogradu ispred Vrhovnog kasacionog suda, a u svim ostalim opštinama koje imaju sud – ispred Osnovnih sudova”.

“VКS je na sednici održanoj 16. septembra zauzeo stav suprotan svom prethodnom stavu i stavovima zauzetim u hiljadama pravnosnažnih presuda, u kome se navodi da je poslovnim bankama dozvoljena naplata ovakvih troškova, što je nedopustivo”, navodi se u saopštenju koalicije koju čine POКS, DSS i 23 udruženja gradjana.

Protest zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda najavljen je za sutra u 12 časova, ispred tog zdanja u Nemanjinoj ulici.

1 KOMENTAR

  1. Treba preispitati dostojnost članova Građanskog odeljenja VKS na osnovu čl.4 st.4 Pravilnika o kriterijumima i merililima za ocenu ….dostojnosti biti sudija.

Comments are closed.