Osobe koje pokazuju osobine ozbiljnog narcisizma verovatno će vrlo retko doživeti stres ili depresiju, pokazala je studija Kraljičinog univerziteta u Belfastu, prenosi Indipendent.

Istraživači su sproveli istragu kako bi otkrili kako biti narcisoidan utiče na mentalno blagostanje neke osobe. Prema Američkoj psihološkoj asocijaciji, narcisističku ličnost „karakteriše prekomerna briga o sebi i precenjivanje sebe“. Iako se na takvu osobu gleda negativno, istraživači studije tvrde da to i ne mora da bude loše jer biti narcisoidan „može da vodi do pozitivnog ishoda“.

Za ovu studiju koja je objavljena u stručnim magazinima, tim je ispitivao 700 ljudi u tri odvojene studije. Oni su morali da popunjavaju upitnik u kojem su mereni subklinički narcisizam, mentalna žilavost, simptomi depresije i prihvatanje stresa. Naučnici su istakli da postoje dva dominantna oblika narcisizma: grandiozni i ranjivi.

„Narcisizam je deo ‘mračne trijade’ ličnosti koja uključuje i Makijavelizam, psihopatologiju i sadizam“, kaže dr Kostas Papajorgu sa ovog univerziteta. „Ranjivi narcisisti verovatno će biti defanzivniji i ponašanje drugih će smatrati neprijateljskim, dok grandiozni narcisi obično imaju previše ‘napaljen’ osećaj važnosti i preokupaciju statusom i moći.“

Dr Papajorgu objašnjava da je tim istraživča primetio vezu između osobina grandioznog narcisizma i mentalnog blagostanja. Oni tvrde da osobine kod pojedinaca sa grandioznim narcisizmom, uključujući samopouzdanje i orijentaciju ka cilju, mogu da umanje verovatnoću da dožive simptome depresije ili stresa. On kaže da je studija pomogla da se „objasne varijacije u simptomima depresije u društvu“.

„Iako, naravno, nisu sve dimenzije narcisizma dobre, određeni aspekti mogu da dovedu do pozitivnih ishoda“, navodi. On dodaje da takve mračne osobine ne treba posmatrati kao dobre ili loše, već „korisne ili štetne u zavisnosti od konteksta“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.