“Naravno, u prilogu BBC-ja ni jednom rečju to ne pominje”: Šta je Đinđić zaista rekao o NATO bombardovanju – Iz poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik (još samo sutra)

1

Niko nije oklevetan kao Đinđić devedesetih godina, a posle demonstracija 1996/97. pravi se i prvi plan njegove likvidacije.

„RDB je primenom mera i radnji došla do podataka o pripremi ubistva Zorana Đinđića upotrebom noža od N. N. lica iz njegovog ličnog obezbeđenja, kamionom ubicom ili snajperom”, pronađeno je u dokumentima Službe posle 5. oktobra.

Praktično, po ovom planu Đinđić je i likvidiran.

Prvi pokušaj bio je kamionom ubicom 21. februara na auto-putu kod hale Limes. Drugi je bio snajper 12. marta najboljeg snajperiste specijalne jedinice tajne službe, a ostaje do danas nejasno ko je Nebojši Spaiću, tada direktoru Radio Beograda, javio 12. marta da je „Đinđić ubijen nožem”.

Najgnusnija laž, međutim, koju je Milošević izgovorio tri dana pre 5. oktobra, bila je da je Zoran Đinđić tražio da se Srbija bombarduje dok ne kapitulira.

Iako je svakom jasno da bi režim da je imao takav snimak to besomučno koristio, i danas na Jutjubu postoji snimak (https://www.youtube.com/watch?v=1hB0aQWQaYI), sa naslovom „U ovom intervjuu Zoran Đinđić je pozivao da se ne prekida bombardovanje SR Jugoslavije. Snimano je u Crnoj Gori 5-og maja 1999. godine a prvo emitovanje punog intervjua je bilo u ranim jutarnjim satima sutradan 6-og maja iste godina. Tokom dana je bilo nekoliko repriza”.

Naravno, Đinđić u ovom prilogu BBC-ja ni rečju ne pominje sve ovo što piše u naslovu. Ništa slično. Ali od 441 komentara, od kojih neki imaju po isto toliko odgovora, tek nekoliko primećuje tu jednu „malu činjenicu”.

„U ovom razgovoru sa novinarem BBC, Đinđić ni u jednom trenutku nije zatražio bombardovanje Srbije. Uglavnom je kritikovao Miloševića, pričao o izbeglicama i ubistvima za vreme rata kao i o pitanju njegove sopstvene bezbednosti. Očito je namera autora ovog video priloga da ocrni Đinđića bez ikakvog povoda”, piše u jednom komentaru.

Andrija Bogdanović: „Pitam se samo kako su svi videli a niko nije uspeo da to snimi… Jednostavno da takav snimak postoji tj. da je takva izjava data, SVI ali SVI koji ga ne vole bi imali taj snimak. Vidim da se mnogi kriju iza naziva Ratnici, vitezovi, i ko zna šta – ja to čitam kukavice koje niko ne shvata za ozbiljno i koji su ili bili za vreme tog istog bombardovanja van zemlje ili po skrovištima… Pitam se samo – ko su kad se izloguju???”

Stevan Stefanović: „Nijednom nije pomenuo nastavak bombardovanja, SRAMOTA, SRAM VAS BILO. Verovatno imate lične razloge da od UBIJENOG čoveka, od tog istog režima pokušate da napravite nepatriotu. Niste ni svesni da su ljudi iz režima i njihove pristalice u to vreme, pomogli zapadu da vrate Srbiju 50 god. unazad. Da li je to patriotizam?” Većina komentara osim prostačkih uvreda ima sledeću poentu.

Istina Istina: „Neka meni neko objasni šta radi Đinđić za vreme bombardovanja Srbije sa okupatorima? Priča hladnokrvno o ratu i NATO monstrumima jer je daleko od Srbije.”

Đinđić tri dana posle Miloševićevog javnog poziva na njegovo ubistvo, ima istu priliku.

Ali neće to uraditi…

***

POKLON KNJIGA UZ NEDELJNIK l Kako je Đinđić polarizovao mišljenje i formirao alternativu l Da li je stvarno pristao da ode na Harvard i povuče se iz politike l Ko je javio, a ko nije za pripremu atentata? l Odrastanje, Habermasov uticaj, Ljuba Tadić l Raspad DOS-a i stenogrami sa sednica l Beleška DB-a po kojoj je i sproveden atentat

Uz novi Nedeljnik koji je na kioscima od četvrtka 5. avgusta svi čitaoci na poklon dobijaju poklon knjigu Veljka Lalića o Zoranu Đinđiću – “Zoran Đinđić i nedovršena država”

***

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednom jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.

1 KOMENTAR

  1. За мене Ђинђић јесте “непатриота”, не зато што је нешто изјављивао у вези бомбардовања, а можда и није, у крајњем то може да буде и његово мишљење, већ зато што је економски уништио државу, односно због онога што урадио. Јер, једно је када неко неошто изјављује, а сасвим друго када неко нешто ради и спроводи. Темеље те пропасти је искључиво поставио он, својим радом и састављајући свој кабинет. Ово што данас проживљавамо су “фронцле” од државе коју је он оставио у “аманет” другима. Вучић, и пре њега Тадић, нити знају, нити умеју, нити могу,… да све те “фронцле” поново повежу у организовану целину, у систем, да би се овај скуп људи назвао државом. То је ниво штеточинства Зорана Др. Ђинђића, а већина тог његовог “кадра” и дан данас је у свим порама овог друштва, поштована и цењена, почев од: Заменика градоначелника Београда, Агенције за реституцију,… итд. Према томе, оставите се: нагађања, оговарања, етикетирања, говоркања,… позабавите се егзактним подацима, и само немојте да поредите његова “достигнућа”, са државом под санкцијама.

Comments are closed.