Kao mitropolit zagrebački Porfirije je zauzeo nesvakidašnju poziciju u hrvatskoj javnosti za jedno pravoslavno svešteno lice. Osim ekumenskog dijaloga koji je promovisan na svakom koraku – a posebno, recimo, na svakom koraku šetnje sa zagrebačkim biskupom od pravoslavne crkve do katoličke katedrale koje su pogođene zemljotresom, uz Porfirijevu poruku da prvo treba pomoći ugroženim ljudima, a posle ćemo se baviti obnavljanjem crkava, on je zauzeo zanimljivo mesto u intelektualnom životu Zagreba o čemu se malo znalo ovde, čak i kada je reč o crkvenim krugovima.

Porfirije je u Zagrebu organizovao intelektualna okupljanja, debate i polemike, na kojima su učestovali zagrebački intelektualci različitih profila – to se s vremenom nazvalo „Porfirijev kružok“ – na kojima je bilo, u nemalom broju „osvedočenih ateista“, feministkinja, levičara različite provenijencije, koji su redom bili oduševljavani prijemom i kulturom dijaloga sa kojima ih je, tako izgleda, upoznao novi patrijarh srpski.

Tako je, recimo, Rada Borić, poznata feministkinja koja je trenutno i saborska zastupnica Nove levice, upoznala Porfirija na festivalu u Šibeniku, a potom je dobila poziv na jedno od Porfirijevih druženja koja su se održavala u Pravoslavnoj gimnaziji.

„Bile su to prilike za susrete i upoznavanje drugih i drukčijih, recimo, vernika, ako ste kao neki od nas odrastali u ateističkim obiteljima“, rekla je ona hrvatskim medijima koji su vanredno veliku pažnju posvetili izboru Porfirija za patrijarha.

A verovatno najzanimljivije svedočanstvo o svojim iskustvima sa Porfirijem ostavio je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović: „Naravno, nije od mene napravio vernika, ali me je obogatio svojom erudicijom i ljudskošću.“

OPŠIRINIJE O NOVOM PATRIJARHU I SMENI GENERACIJA U SPC ČITAJTE U NEDELJNIKU OD ČETVRTKA 25. FEBRUARA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.