“Napustio sam Avganistan kako bih sprečio krvoproliće. Scenario od pre 25 godina će se ponoviti”: Oglasio se odbegli predsednik…

0

Bivši predsednik Avganistan Ašraf Gani “obratio senaciji”, prenosi Gardijan.

“Ono što se dogodilo pre 25 godina u Avganistanu će se ponoviti. To je bilo nešto što je trebalo izbegavati, takav sraman razvoj”, rekao je Gani.

“Meni je bilo važno dostojanstvo Avganistana i to je trebalo osigurati, pa sam morao da napustim Avganistan kako bismo izbegli krvoproliće, kako bih se uverio da je sprečena velika katastrofa”, dodao je Gani.

Kada je u pitanju političko vođstvo talibana, Gani rekao da je zajednički neuspehi i vlade u Kabulu i talibana za nepostignuti mirovni proces koji bi doveo do kraja rata i sukoba.

“Trenutno sam u UAE kako bih izbegao katastrofu. U konsultacijama sam sa drugima sve dok se ne budem mogao vratiti u zemlju kako bih nastavio borbu za pravedni Avganistan”, rekao je Gani.

U međuvremenu, visoki članovi talibana sastali su se u glavnom gradu Kabulu s bivšim predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem i najvišim zvaničnikom Abdulahom Abdulahom, dok je jedan od istaknutih članova talibana naredio oslobađanje “političkih zatvorenika”, piše Gardijan.

Abdulah je ranije bio predstavnik vlade u Kabulu tokom neuspelih mirovnih pregovora između zaraćenih strana.

Karzai je bio prvi lider zemlje kojeg je Zapad podržao nakon invazije Sjedinjenih Država na Avganistan i rat protiv talibana. Na funkciji predsednika bio je do 2014. godine.

Talibanski lideri su tokom sastanka poručili “da su pomilovali sve bivše vladine zvaničnike i stoga nema potrebe da bilo ko napušta zemlju”.

U međuvremenu, Ujedinjeni Arapski Emirati su danas saopštili da su pružili utočište doskorašnjem predsedniku Ganiju i članovima njegove porodice iz humanitarnih razloga.

“Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE može da potvrdi da su UAE poželele dobrodošlicu predsedniku Ašrafu Ganiju i njegovoj porodici u zemlju iz humanitarnih razloga”, navodi se u saopštenju koje je objavio CNN.

Gani je, podsetimo, pobegao iz Avganistana dok su se talibani, koji su prošle nedelje ovladali gotovo celom zemljom, približavali glavnom gradu Kabulu.