“Napredak u pregovorima EU i Britanije, ali prepreke ostaju…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije izjavio je danas da postoji “napredak” u trgovinskim pregovorima sa Velikom Britanijom, ali je dodao da “prepreke ostaju”.

“U poslednjoj rundi razgovora, transparentnost i jedinstvo su važniji nego ikada ranije”, napisao je Barnije na Tviteru i dodao da će biti potpisan “samo sporazum koji štiti interese i principe EU”.

Barnije je jutros razgovarao sa liderima političkih grupa u Evropskom parlamentu o toku pregovora sa Britancima.

Prema lideru grupe EPP Manfredu Veberu, eventualni sporazum treba da bude postignut pre nedelje iako Evropski parlament koji mora da ga odobri, neće moći da ga “razmotri pre kraja godine”.

“Sporazum je previše važan da bi se žurilo u parlamentu”, napisao je Veber na Tviteru.

Bez odobrenja Evropskog parlamenta ove godine, mogući tekst bi mogao da privremeno stupi na snagu 1. januara, a to zavisi od država članica. Poslanici bi potom početkom naredne godine razmatrali postignuti dogovor.

Dauning strit je saopštio da će britanski parlament prekinuti sa radom danas, ali da može da bude sazvan u roku od 48 sati, uključujući i vikend, u slučaju da sporazum bude postignut.

Velika Britanija, koja je zvanično napustila EU 31. januara 2020. godine, definitivno će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju 31. decembra.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500