Hiljade pristalica moćnog iračkog šiitskog vođe Moktade Sadra protestovale su danas u Bagdadu tražeći odlazak američkih trupa iz Iraka, gde se antiameričko raspoloženje pojačalo poslednjih nedelja. 

Uzvikujući „Napolje, okupatori“ i „Da, za suverenitet“ pristalice Moktade Sadra okupile su se u centralnom kvartu Džadrijah, mašući iračkim zastavama.

Sadr je pozvao na mirne demonstracije od milion ljudi protiv američkog prisustva.

Ovaj skup odvojen je od antivladinih protesta čiji intenzitet je malo splasao posle američkog ubistva iranskog visokog generala Kasemija Solejmanija u Bagdadu 3. januara, i proiranskog ševa iračke paravojne grupe što je uticalo na porast napetosti između Teherana i Vašingtona.

Pod pritiskom demonstranata premijer Adel Abdel Mahdi podneo je ostavku u decembru ali i dalje radi u tehničkom kapacitetu, pošto političke stranke ne uspevaju da se dogovore o nasledniku.

Sadr je u saopštenju koje je pročitao njegov predstavnik pozvao na povlačenje američkih trupa iz Iraka, poništavnje bezbednosnih sporazuma između Bagdada i Vašingtona i zatvaranje iračkog vazdušnog prostora za američke vojne avione.

Šiitski vođa je takođe pozvao američkog predsednika Donalda Trampa da ne bude „arogantan“ prema iračkim zvaničnicima.

On je rekao da ukoliko se svi ti zahtevi ispune oni će tretirati SAD kao zemlju koja nije okupatorska a u protivnom smtraće SAD neprijateljskom zemljom.

Brojni demonstranti su posle toga počeli da se razilaze, mada je nekoliko hiljada ostalo. 

Veliki ajatola Ali Sistani, najviši šiitski autoritet u Iraku, nije eksplicitno podržao okupljanje. U propovedi koju je danas pročitao njegov predstavnik na redovnoj molitvi petkom Al Sistani je podvukao pravo Iračana na mirne demonstracije za suverenitet zemlje. On je takođe osudio kašnjenje partija u formiranju nove vlade.

(Beta)

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.