Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda.

„Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević, u Kosovskoj ulici“, tvrdi Cvijić.

„Napao me je Milan Lađević, udario me je pesnicom u glavu. Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo u sukobu. Pisao sam tekstove u kojima sam ga spominjao. Pretpostavljam da je to jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, on mi se zatim uneo u lice i udario me. Policija je tu, razgovarao sam sa njima, i pretpostavljam da su sada otišli da razgovaraju sa njim. Nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali čak je i ovo iznenađenje za mene“, rekao je Cvijić koji se uživo sa lica mesta uključio u vesti N1.

On je dodao i da se nada da su kamere radile i da je napad zabeležen.

U međuvremenu je Srpski telegraf objavio vest navodeći da je Cvijić inscenirao ceo napad.

„Navikli smo da oni objavljuju neistine, ali nismo navikli da nas fizički napadaju. Nakon udarca je nastavio da me vređa, a kada sam rekao da ću pozvati policiju, rekao je: ‘samo napred, reci im da sam gore’“, dodao je Cvijić.

Glavna urednica „Radara” kaže za „Vreme” da smo sada, kada novinari medija koji su bliski vlasti tuku novinare na ulici, dodirnuli dno.

„Ušli smo u prostor nasilja posle koga je sve moguće”, rekla je Mališić

Napad je prijavio i Veranu Matiću, koordinatoru grupe za napade na novinare, koji je takođe stigao na lice mesta, kao i novinskim udruženjima.

S druge strane, na portalu Republika.rs objavljen je tekst u kom Lađević iznosi potpuno drugačiju priču.

Prema njegovim rečima, Vuk Cvijić je „iz čista mira prišao stolu za kojim su sedeli suvlasnik Medijske mreže Milan Lađević i njegov zamenik Boris Vuković“.

„Prišao je stolu i iz čista mira počeo cinično da se smeje, vređa i da govori kako će tek da piše o nama unoseći mi se u facu. Stajao sam ispred njega, a on je nastavio da mi preti i rekao je ovim rečima ‘da ćemo ga zapamtiti’. On je inscenirao da sam ga ja odgurnuo. Pretio mi je i policijom“, rekao je Milan Lađević.

Kako za Nedeljnik kaže Veran Matić, koordinator SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima i član stalne Radne grupe za bezbednost novinara, Vuk Cvijić pozvao ga je odmah nakon što se napad dogodio.

„Ja sam nakon toga naravno odmah obavestio policiju i nadležnog tužioca“, objašnjava Matić za Nedeljnik.

„Dok sam došao do lica mesta, patrola je stigla i počelo je uzimanje iskaza, a potom se pojavila još jedna grupa policije iz Uprave kriminalističke policije, što je znak da je dat visok nivo prioriteta ovom slučaju. Vidi se da na kafiću ispred kog se dogodio napad postoji kamera koja je verovatno sve odlično snimila, i sada je samo pitanje da li je radila. Koliko sam  ja video, odneli su snimač sa sobom tako da mislim da je veoma brzo urađen uviđaj na licu mesta. Koliko sam čuo policija je obavila razgovor i sa napadačem, koji je otišao u zgradu štamparije Borbe. Ono što smo mi mogli da uradimo kao mehanizam za prijavljivanje pretnji i napada na novinare uradili smo brzo. Sada je na institucijama, odnosno na tužilaštvu i policiji.“

Matić kaže da se već čuo s tužiteljkom koja je „kontakt tačka“ u Prvom opštinskom tužilaštvu, i koja je zadužena za tu teritoriju, dodajući da su „svi uključeni u rekordno brzom roku“.

„Ono što je važno jeste da postoji i svedok, koji je bio na licu mesta i koji je ostavio broj telefona, a policija će ga kontaktirati. Veoma je važno da se ovaj slučaj razreši i dobije sudski epilog, posebno što je u pitanju napad na novinara istraživača, koji se bavi najtežim društvenim problemama i temama, kao što su korupcija, organizovani kriminal itd. I zbog toga što je napadač s čelne pozicije jedne medijske kuće koja se bavi tabloidnim novinarstvom i koja veoma često targetira novinare poput Vuka Cvijića sa neistinama, lažnim vestima i pričama“, objašnjava Matić za Nedeljnik.

On dodaje da je u ovako polarizovanom društvu, gde su polarizovani i mediji, za očekivati da će se „nasilje iz tekstova preliti u fizičko“.

„Dosta dugo upozoravam na to da su ovakve stvari moguće i ne bi me čudilo da se nastave. Postoji najmanje 10-15 novinara koji su godinama unazad izloženi napadima, targetiranjem, u jednoj užasno toksičnoj atmosferi, i samo je pitanje trenutka kada će ih neko napasti. Mi nemamo mehanizam prevencije, niti postoje napori države da se stvore uslovi za prevenciju, niti se šire poruke kojima se štite novinari. Veoma često to targetiranje dolazi od strane političara, a to onda predstavlja neku vrstu zelenog svetla i za dogadjaje kao što je ovaj danas bio – a to je fizički napad na novinare“, zaključuje Matić.

Više javno tužilašto (VJT) u Beogradu naložilo je utvrđivanje svih okolnosti u vezi napada na Cvijića.

Agenciji Beta je u VJT rečeno da je glavni javni tužilac VJT Nenad Stefanović dao nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštu „da postupi i utvrdi sve okolnosti pod kojim je došlo do sukoba između dvojice novinara“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.