Zar možete zamisliti ozbiljnog pisca, ili kritičara, ili profesora, da nije zainteresovan za svet? Za globalna kretanja, ne samo u književnosti? Ali zar možemo biti ravnodušni prema onome kroz šta je ovaj narod prolazio i prolazi? Naši ozbiljni pisci su bili, i morali su biti i „nacionalisti“ i „globalisti“, kaže za Nedeljnik akademik Jovan Delić, profesor Srpske književnosti 20. veka na Filološkom fakultetu u Beogradu

Kakvo nam je kulturno pamćenje, kako se odnosimo prema velikanima, kako se stvara otvoreni, analitički, kritički um, samo su neke od tema o kojima je za Nedeljnik govorio dopisni član SANU.

„Pavić i Kiš su pisci o kojima sam napisao knjige i posvetio im, naročito Kišu, dobar komad života. Ne možemo reći da se ovaj narod prema njima odnosio ovako ili onako. Oni su imali i imaju, a nadam se i da će imati, izuzetan status u srpskoj književnosti i kulturi. Obojica su bili članovi SANU; o njima su napisane knjige i rade se akademski radovi — od diplomskih do doktorata. Tačno je da je Kiš bio napadnut zbog ‘Grobnice za Borisa Davidoviča’, ali taj napad je izazvao i niz tekstova u njegovu odbranu. Napadi na Kiša bili su jednim delom ideološki inspirisani, a jednim delom su dolazili iz ljudske zlobe, mržnje i zavisti“, kazao je Delić.

On je rekao da je percepcija u svetu zanimljiva.

„Pavić je život završio kao tragičan čovek. On nije želeo da bude lažni emigrant niti da ga proslavi slovo protiv Srbije. Otvorila su mu se vrata Rusije i odjednom je tamo, i u Rusiji i u Azerbejdžanu, postao najprevođeniji pisac. Ovde su ga ‘globalisti’ proglasili nacionalistom“, rekao je Delić u velikom intervjuu za Nedeljnik.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. novembra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Naslovna strana novog broja Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. novembra

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.